Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona-egészségügyi képesség-, és kapacitáshiány

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 17. 9:56

Márciusban Brüsszelben ülésezett a NATO Egészségügyi Főnökeinek Tanácsa (Committee of the Chiefs of Medical Services in NATO, COMEDS) Katona-egészségügyi Struktúrák, Műveletek és Eljárások-kal foglalkozó munkacsoportja (Military Medical Structures, Operations and Procedures, MMSOP).

A rendezvényen Magyarországot dr. Vekszler Péter orvos őrnagy, az MH Honvéd Egészségügyi Központ műveleti főnöke képviselte. A megbeszélés fő témája a tervezéstől a végrehajtó állományig tapasztalható katona-egészségügyi képesség- és kapacitáshiány kérdésköre volt.

1595885109
A nemzetközileg is egyre gyakrabban emlegetett probléma nem csak a hadműveletek egészségügyi biztosításában, hanem már az otthoni feladatok ellátásában is nehézségeket okozhat. A probléma csak előrelátó tervezéssel oldható meg, melybe a katonai szervezetek között az egészségügynek már a kezdetektől szerepet kell kapnia. Nagy kockázatot jelentene megfelelő egészségügyi ellátás és biztosítás nélkül bevetésre küldeni a katonákat, csakúgy, mintha alkalmas felszerelés nélkül tennénk ezt.

Mindezek miatt az elöljárói döntés előkészítésében való részvétel, a megfelelő egészségügyi infrastruktúra és eszközkészlet kialakítása, az egészségügyi szakemberhiány megoldása, valamint a különböző nemzeti eljárásokból adódó eltérések nemzetközi együttműködéssel történő harmonizálása kiemelt feladatot jelent a honvéd-egészségügyi rendszerek számára.