Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadolgok

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. június 12. 19:28

Egy héten át bárki megismerkedhetett a magyar katonák által használt kézi- és lőfegyverekkel, felszerelésekkel, technikai eszközökkel, harcjárművekkel. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyenruhásai június 5 és 10. között, a „Katonadolog” hetében rengeteg érdekes programmal várták az érdeklődőket Debrecen belvárosában.

A debreceni helyőrségi zenekar koncertjével és sajtótájékoztatóval indult a Fórum Debrecen Bevásárlóközpont és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár közös rendezvénye.
Az épület minden szintje tartogatott érdekes látnivalókat és programokat a különböző korosztályok számára: délelőtt tíz és este hét óra között dr. Bene János történész, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok igazgatójának tárlata, valamint a Bocskai István Hagyományőrző Egyesület, az Anjou Udvari Lovagok Egyesület és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület kiállításai várták a látogatókat.

1595937177
A Bocskai-dandár katonái folyamatosan fogadták azokat az érdeklődőket, akik a szállító és harci járművekkel, a fegyverekkel, a katonai felszerelésekkel szerettek volna közelebbről megismerkedni. Az arra járók láthattak katonai ejtőernyőt, tábori sátrat és annak berendezését, a vállalkozó kedvűek magukra ölthették a rohamsisakot és a málhamellényt is, a gyerekeket pedig álcafestékkel arcukon vagy éppen álcaruhában, teljes menetfelszerelésben fotózhatták szüleik.

Mint ahogy a Bocskai-dandár minden rendezvényén, most is óriási volt az érdeklődés az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ vadászgép-szimulátoránál és az airsoft-sátornál. A helyőrségi zenekar a Fórum Csapó utcai bejáratánál minden délután négy órától katonazenével fogadta az arra járókat, de megmutatták felkészültségüket a KatonaSulis diákok is: a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tanulói katonai közelharc-bemutatót tartottak.

A Katonadolog záró rendezvényeként szinte az egész nap a dandár programjairól szólt: a zenekar a Piac utcától a Kossuth téren át egészen a Csapó utcai bejáratig zenés ébresztővel szórakoztatta a Debrecen belvárosában sétálókat.

Délelőtt Ártányi Ajtony, a Fórum Debrecen igazgatója és dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese köszöntötték a látogatókat, majd átadták az általános iskolák számára kiírt rajzpályázat és a középiskolások körében meghirdetett videópályázat nyerteseinek díjait. A nap további részében bemutatkozott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének táncegyüttese, a Debreceni Helyőrségi Zenekar pedig a Silver mazsorettcsoport tagjaival adott elő közös produkciót. Hatalmas tömeg vette körül a Csapó utcai színpadot is, ahol a dandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái közelharc-bemutatóval örvendeztették meg a közönséget.

A következő nagyszabású rendezvényig nem kell sokat várni: a Bocskai-dandár június 28-án rendezi meg a lövészek védőszentjének tiszteletére a Szent László-napot, ezúttal az esélyegyenlőségi nappal egyszerre.

1595937177
1595937177

 Fotók: MH 5. BI LDD