Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai emlékművet avattak Zalaegerszegen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 2. 11:19

A zalai megyeszékhelyen szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák tevékenysége előtt tisztelegve avatott emlékművet szerdán Zalaegerszegen a helyi honvédklub.

Gondos Ferenc, a Zalaegerszegi Honvédklub elnöke, nyugállományú ezredes az MTI-nek elmondta: 1950-től 2007-ig működött helyőrség Zalaegerszegen, ahol békeidőben egyszerre 3000-3500 katona teljesített 24, 18 vagy 12 hónapos szolgálatot. Egészen 1995-96-ig voltak a Petőfi laktanyában alakulatok, az akkori átalakulásokat követően már csak a hadkiegészítő parancsnokság működött a létesítményekben, amely ma főiskoláknak ad otthont.

A laktanya tárgyszerű történetéhez tartozik, hogy az 1968-as csehszlovákiai megszállás során Zalaegerszegről indult a legnagyobb létszámú erő, egy teljes hadosztály. A honvédklub elnöke úgy idézte fel, hogy akkoriban a Magyar Néphadsereg egyik legjobban kiképzett és felszerelt hadosztálya állomásozott a zalai megyeszékhelyen. A Zala hadgyakorlat fedőnéven indult alakulatokban mintegy 15-18 ezer ember lépte át a határt.

A több mint 40 évvel ezelőtti események során Zalaegerszegről ketten veszítették életüket, de nemcsak róluk, hanem a közel 60 év során elhunytakról is megemlékeztek. Döntő többségében azonban nem harci cselekmények, hanem balesetek áldozatairól van szó, akik között sorállományú és hivatásos katonák egyaránt voltak, pontos számukról azonban nincs adat.
A laktanya történetének kiállítást is szentelt a honvédklub, amely több száz fotó, számos makett, dokumentum és visszaemlékezés révén mutatja be az elmúlt évtizedek katonai emlékeit, a laktanya és gyakorlatok zárt világát, de a katonák művészeti és sportsikereit is megidézik. A tárlat ideiglenesen, szeptember 11-ig látható az egykori laktanyában, de később állandó helyet is keresnek számára Zalaegerszegen – fűzte hozzá a klubelnök.

Fotók: Arany Gábor / Zalai Hírlap