Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai lépésekkel fenyegetőzik Phenjan

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 16. 6:16

A dél-koreai hajó elsüllyesztésével kapcsolatos, Phenjannal szemben ellenséges határozat katonai következményeket vonna maga után – figyelmeztetett Észak-Korea ENSZ-nagykövete. Dél-Korea azzal vádolja északi szomszédját, hogy haditengerészeti erői március 26-án torpedót lőttek ki a Cshonan nevű korvettre, amely elsüllyedt, 46 tengerész halálát okozva.

Szöul e hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte az ügyet, olyan lépéseket kérve a testülettől, amelyek révén megelőzhetők Észak-Korea “további provokációi".

“Ha a BT bármilyen dokumentumot fogad el, amely elítél bennünket, vagy megkérdőjelezi álláspontunkat (a Cshonan elsüllyedésére vonatkozóan), … akkor erre katonai erőink által foganatosítandó intézkedésekkel fogunk reagálni" – hangoztatta Szin Szon Ho nagykövet.

Órákkal a diplomata nyilatkozata előtt Dél-Korea számos városában megszólaltak a légvédelmi szirénák, és lakosok százezrei húztak gázmaszkot a fejükre egy országos polgári védelmi gyakorlat keretében.

Az akció előzményeként a szöuli védelmi miniszter arról beszélt, hogy Észak-Korea fokozta hadseregének készültségi szintjét. A kedden lezajlott polgári védelmi gyakorlat 1989 óta az első olyan megmozdulás volt, amellyel esetleges vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyverrel végrehajtandó támadásra kellett reagálnia a dél-koreai lakosság egy részének.