Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai megfigyelők a Dél-Oszétia körüli övezetbe

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 5. 10:34

Első ízben jutottak be nemzetközi katonai megfigyelők csütörtökön az orosz hadsereg által a Dél-Oszétia körüli grúz területen létesített ütközőövezetbe azóta, hogy Grúzia és Oroszország a múlt hónapban fegyveres konfliktusba keveredett egymással a szakadár Dél-Oszétia hovatartozása miatt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közleményben tudatta: fegyvertelen katonai megfigyelői járőröztek az övezetben. A nyugati országok nyomásgyakorlásával dacolva Oroszország mindeddig nem engedett be megfigyelőket a területre, ahol Grúzia állítása szerint déloszét félkatonai csoportok grúz falvakat fosztottak ki és gyújtottak fel. Az EBESZ közölte, hogy megfigyelői a Karaletiből Megrevekiszibe vezető úton járőröztek.

Ez utóbbi település négy kilométerre fekszik Dél-Oszétia fővárosától, Chinvalitól és mintegy három kilométerre Dél-Oszétia határától.

A brit hírügynökség helyszíni jelentése szerint a megfigyelők csak rövid ideig tartózkodtak az ütközőövezetben. Az EBESZ közleménye nem tért ki arra, hogy a járőrözés mikor folytatódhat, s a szervezet megfigyelői állandó bejutási lehetőséget kaptak-e a területre. Grúzia nyugati szövetségesei korábban felszólították Oroszországot, hogy vonja ki katonáit a szóban forgó térségből, Moszkva viszont úgy fogalmaz, hogy a biztonság szavatolása – a Dél-Oszétia és egy másik szakadár terület, az Abházia elleni grúz provokációk megelőzése – érdekében szüksége van az ütközőövezetre.

Franco Frattini olasz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva nagyra értékelte, hogy az orosz hatóságok fogadják az EBESZ-missziót Dél-Oszétiában. “Az a legfontosabb, hogy Dél-Oszétiában jelen lesznek az EBESZ képviselői és nemzetközi rendőri erők" – hangsúlyozta.