Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai parádéval ünnepel Olaszország

Szöveg: MR/honvedelem.hu |  2008. november 4. 12:29

November 4-én az első világháború végének, vagyis az osztrák-magyar csapatok felett aratott győzelem 90. évfordulóját ünneplik Olaszországban, nagy lelkesedéssel.

Húsz olasz városban rendeznek katonai parádét, Rómában Andrea Bocelli tenor tart szabadtéri koncertet, még az olasz televízióban is nemzeti színű reklámokkal ünneplik az első világháború végének 90. évfordulóját, amely egyben az olasz fegyveres erők ünnepnapja is.

Az osztrák-magyar csapatok felett aratott egykori győzelemről Olaszország majdnem egy évszázad elteltével nagyszabású ünnepléssel emlékezik meg, az észak-kelet olasz Gorizia feletti hegyekben, ahol az első világháborús front húzódott, zöld-fehér – piros fáklyát gyújtottak meg.

A ma is közmondásként emlegetett caporettói vereség ellenére, ez a háború teremtette meg az igazi olasz egységet, első alkalommal harcoltak egymás mellett a hazáért a milánóiak és szicíliaiak- hallani Olaszországban, miközben az ellenzék szerint a világháborús évfordulót a Berlusconi-kormány a mostani katonai missziók népszerűsítését akarja kihasználni.

Az ellenzék az olasz csapatok Afganisztánból való azonnali hazahívását követeli, és XVI. Benedek pápát idézi, aki felesleges mészárlásnak nevezte a világháborút. A 1914-1918-as háború katonái közül még öt van életben, az egyetlen olasz, Delfino Bortolotti október végén hunyt el 110 évesen, háborús szolgálatáért havi negyven euró nyugdíjkiegészítést kapott.