Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonáink teljesítményét nemzetközi szinten is elismerik

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. május 29. 20:07

„Túlzás nélkül állíthatom, hogy a katonai hivatás koronája a missziós szolgálat, ahová mindenki a Magyar Honvédségben jelenleg rendszeresített legmodernebb felszereléssel és magasszintű kiképzést követően indul” – fogalmazott Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese a békefenntartók napján, május 29-én, Pákozdon.

Schmidt vezérőrnagy ünnepi beszédében hangsúlyozta: „a magyar katonák munkáját nemzetközi szinten jól ismerik és elismerik. Kiválóan felkészültek feladataik végrehajtására, a nemzetközi missziókban szerzett tapasztalat pedig máshol meg nem szerezhető tudást biztosít a Magyar Honvédség egészének.”

A békefenntartó missziókkal kapcsolatosan elmondta, a katonáknak nehéz feladatuk van, ugyanis instabil belpolitikai helyzet, vallásból fakadó feszültség és folyamatos konfliktusok jellemzik ezeket az országokat. Sok esetben többek között a magyar honvédek jelentik a reményt, hiszen az adományosztástól kezdve a béketárgyalások lebonyolításáig mindvégig azon dolgoznak, hogy helyreállítsák, illetve újra megteremtsék a békét.

w2024.05.29.bekefenntartok napja_RT (5)

„A biztos hátország, a stabil érzelmi háttér megléte elengedhetetlenül fontos a szolgálathoz, amelyet csak önök adhatnak meg katonáinknak” – köszönte meg befejezésül a családtagok támogatását, hozzátéve, hogy a missziós szolgálat alatt hősi halált halt honvédek emlékét meg kell őrizni.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, majd mások mellett Schmidt Zoltán vezérőrnagy és Görög Viktória, a pákozdi emlékhely ügyvezetője is koszorút helyezett el az emlékműnél.

w2024.05.29.bekefenntartok napja_RT (17)

A megemlékezés zárásaként a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete kopjafát avatott fel, amelyen az ernyőszervezetek logói alatt 1897-től napjainkig azon hatvanhét katonai és negyvenöt rendvédelmi békemisszió adatait rögzítették, ahol magyarok részt vettek, illetve részt vesznek.

Az egyesület a békefenntartók napja alkalmából zászlószalagot adományozott a Pákozdi Katonai Emlékparknak.