Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák erősítik a gátat a Rábán

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. június 11. 9:04

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred ötven katonája segít a megáradt Rába mellett az árvízi védekezésben. A katonák Körmendnél telepített gátak építésében és megerősítésében vettek részt június 10-én, hétfőn.

A közelmúlt heves esőzéseinek következtében nagy árhullám alakult ki a Rábán. A folyó az elmúlt napok csapadékmennyiségét már nem tudta a vízgyűjtő területről elvezetni, ezért rendkívül megemelkedett a vízszint.

A folyó vízgyűjtőjén hétfő hajnaltól ismét esett, és a meteorológiai előrejelzések újabb záporokat, zivatarokat jeleztek. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint Körmendnél vasárnap egész nap lassan áradt a folyó, hétfő reggel intenzívebbé vált az emelkedés, a tetőzést az esti órákra az eddig mért legmagasabb, 535 centimétert elérő, vagy azt meghaladó vízállással várták a szakemberek. Vagyis Körmendet árvíz fenyegette.

A helyzet súlyosságát felmérve Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke a Magyar Honvédség közreműködését kérte az árvíz elleni védekezésben.

w2024.06.10.arviznel segito katonak kormend.rt. (29)

„A helyzet súlyosságát felmérve világossá vált, hogy a helyben lévő erők nem elégségesek a feladat ellátására, ezért Vámos Zoltán főispán a Magyar Honvédség segítségét kérte. A tetőzés hétfőn várható, és csak a levonulta után lehet a honvédséget kivonni a műveletből” – fogalmazott a helyzet súlyosságával kapcsolatban dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság titkára.

A töltésen dolgozó katonák – a vízügyi szakemberek irányításával – tízfős rajokban rakták a homokzsákokat, azonban a gátépítési munkálatokat nehezítették a napközbeni zivatarok, amelyek csak tovább növelték az amúgy is rekordmagas vízszintet.

Baán alezredes hozzátette, a katonák segítsége nélkül nem tudták volna ilyen gyorsan felhúzni a gátakat, hiszen a győriekkel együtt kétszáz rendvédelmi dolgozó és civil állampolgár dolgozott azon, hogy Körmend megmeneküljön a háborgó Rábától.

Kapcsolódó cikkek