Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák és a hibrid hadviselés

Szöveg: MH Transzformációs Parancsnokság |  2021. november 9. 17:14

Az MH Transzformációs Parancsnokság Honvéd Tudományos Kutatóhely „Katonák és a hibrid hadviselés: a fegyveres erők szerepe és feladatai háborús küszöb alatti konfliktusokban” címmel szervez nemzetközi tudományos konferenciát november 17-18-án, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus (1101 Budapest, Hungária körút 9-11.) Dísztermében.

Hibrid_plakat_hu

A tudományos szimpózium aktualitását és kiemelt fontosságát az adja, hogy a hibrid kihívások a nemzetközi biztonsági környezet állandó elemeivé váltak: napjainkban a NATO valamennyi tagállama előbb-utóbb valamilyen hibrid támadás célpontja lehet. A nem-lineáris fenyegetésekre adott határozott NATO-válasz kritikusan fontos, hiszen nem minden tagállam rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy önállóan kezeljen egy hibrid támadássorozatot. A hibrid védelemnek a megtámadott államból kell kiindulnia: egyrészt a társadalmi szektorok (a NATO doktrína PMESII politikai, katonai, gazdasági, társadalmi, információs és infrastruktúra szektorok) erőssége vagy sebezhetősége állam-specifikus, másrészt a Szövetség válasza csak akkor lehet sikeres, ha a megtámadott állam társadalmi szektorai megerősítést és felkészítést kaptak. Ebben az össznemzeti projektben a fegyveres erők is fontos szerepet kapnak.

A konferencia célja: jobban megérteni a hibrid hadviselés jellemzőit, a leginkább érintett intézmények és társadalmi szektorok közötti egymásrautaltságot, és kötetlen eszmecserék során megvitatni a hatékony védekezés lehetőségeit, valamint a legjobb gyakorlati megoldásokat.

A konferencia nyelve: magyar és angol, szinkrontolmácsolás biztosított. A rendezvény regisztrációköteles. Regisztrálni november 10-ig a kutatóhely szervezeti e-mail címén ([email protected]) lehet. A laktanyába történő zavartalan belépéshez szükséges adatok: név (rendfokozat), arcképes igazolvány száma. Tekintettel a járványügyi előírásokra, a konferencián részt vevők létszáma limitált: a regisztrációk beérkezésének sorrendjében maximálisan 120 fő.

Kapcsolat: Szabóné Szabó Andrea alezredes, MH TP HTKH osztályvezető (tel.: +36 (1) 474-1111/22-677, e-mail: [email protected]) és dr. Kiss Álmos Péter főtanácsos, MH TP HTKH vezető kutató (tel.: +36 (1) 474-1111/21-077, e-mail: [email protected]).

Címkékkonferencia