Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat díjaztak a véradók napján

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. november 24. 19:12

Hazánkban 1988 óta ünneplik a véradók napját és immár harmincötödik alkalommal díjazzák a legelszántabb önkénteseket és szervezeteket. Idén – kiemelkedő segítségnyújtásért – Véradóbarát Munkahely kitüntetést kapott a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, elismerő oklevelet pedig a nógrádi MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnak adományozott a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat idei központi rendezvényén, november 24-én.

„Az embereket úgy lehet megmenteni és boldoggá tenni, ha szeretjük őket” – áll a véradók napi ünnepség meghívóján Kosztolányi Dezső mottója, amit dr. Bidló Judit tovább fejtegetett beszédében. „Az önkéntesek nemcsak a vérüket adják, hanem a reményt, az életet és a jövőt is” – fogalmazott a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Fodor Antalné, a Magyar Vöröskereszt elnöke köszöntőjében külön kiemelte a Magyar Honvédség segítségét. A diákok nagy mértékű áldozatkészsége mellett a katonák elkötelezettségét állította példaként a közönség elé. Segítségnyújtásukban Kant klasszikus gondolata, az érdeknélküliség ölt testet – hangsúlyozta az elnök asszony.

2023.11.24_veradok_napja_rendezveny 22

A rendezvényen önkénteseket és szervezeteket egyaránt díjaztak, köztük a honvédség képviselőit. Először Balogh Rezső ezredes, dandárparancsnok-helyettes és Grell Norbert főtörzsőrmester, zenész altiszt vette át az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár nevében a 2009-ben alapított Véradóbarát Munkahely elismerést. Később az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj képviseletében Gáspár M. Levente alezredes, zászlóaljparancsnok vehetett át elismerő oklevelet.

„2008 óta szervezek véradásokat az alakulatnál, az eddigi 120 alkalom alatt több mint tizenkétezren nyújtották a karjukat beteg embertársaik megsegítésére” – büszkélkedett Grell Norbert főtörzsőrmester Székesfehérvár legnagyobb véradó közössége képviseletében, akik 2012 után másodjára örülhetnek a díjnak. „Éves szinten nagyjából tízszer tartunk véradást a honvédség berkeiben, ahol alkalmanként 120-140 ember jelenik meg. Jövőre igyekszünk megduplázni a napok számát, mivel egyre több az érdeklődő.”