Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a békeműveleti együttműködés

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. november 24. 19:31

Hetedik alkalommal tartott Békeműveleti Együttműködési Tanfolyamot (Peace Support Operations Cooperation Course – PSOCC) az MH Béketámogató Kiképző Központ. A kéthetes képzést lezáró ünnepségen tizennégy nemzet huszonnégy résztvevője vehette át oklevelét november 24-én.

A november 13-án indult képzés huszonnégy hallgatója közül huszonhárman külföldről érkeztek Szolnokra: Albánia, Algéria, az Amerikai Egyesült Államok, Azerbajdzsán, az Egyesült Királyság, Egyiptom, Észak-Macedónia, Kazahsztán, Németország, Olaszország, Pakisztán, Szerbia, valamint Törökország delegált hallgatót, míg a Magyar Honvédségtől egy katona érkezett. A háromfős magyar instruktorcsoport munkáját bosnyák, finn és szlovák oktatók segítették.

„Meggyőződésem, hogy átfogó képzésben volt részük, és az itt megszerzett különleges tudás birtokában mindannyian jól szolgálják majd hazájukat és a szövetséges erőket. Hiszem, hogy önök most már jól felkészült tisztek és altisztek, akik alkalmasak az ENSZ, az EU, az EBESZ és bármely más szervezet égisze alatt zajló missziók különféle szereplői közötti koordinálásra, együttműködésre és összekötői feladatokra” – fogalmazott a záróünnepségen Tóth Barnabás ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság törzsfőnöke.

_HSZ9444

Az ezredes kiemelte: a felkészítések alapvető feladata a helyszíni műveletek hatékonyságának növelése, ezért a koordinációval, együttműködéssel és összekötői munkával kapcsolatos tanfolyamok, egyeztetések, valamint tapasztalatcserék kiemelkedő fontosságúvá váltak.

Asztalos Lajos őrnagy, a tanfolyam igazgatója kérdésünkre elmondta, a hallgatók a két hét során megtanulták, hogy miként kell tolmácsokkal, nemzeti, valamint nemzetközi szervezetekkel együttműködni, és megszerezték az ehhez szükséges ismereteket. „Az itt megszerzett tudást a világ bármely pontján hasznosíthatják, mint alkalmazott összekötő tisztek” – összegezte a képzés lényegét az őrnagy.

Kapcsolódó cikkek