Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetközi tanfolyam a központban

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. november 19. 10:37

Tizennégy nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 7. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operations Cooperation Course – PSOCC) november 13-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

DSC_0001

A kéthetes tanfolyam huszonnégy résztvevője közül huszonhárman külföldről érkeztek Szolnokra: Albánia, Algéria, az Amerikai Egyesült Államok, Azerbajdzsán, az Egyesült Királyság, Egyiptom, Észak-Macedónia, Kazahsztán, Németország, Olaszország, Pakisztán, Szerbia, valamint Törökország delegált hallgatót, míg magyar részről egy katona vesz részt a képzésen. A háromfős magyar instruktori csoport munkáját Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, illetve Szlovákiából érkezett oktatók segítik.

DSC_0002

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, azt fenntartani kormányzati és nem kormányzati szervekkel, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, illetve a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani. A felkészülők alapvető ismereteket szerezhetnek az ENSZ, a NATO és az Európai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerik a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésalapjait. A szituációs gyakorlatok alatt a hallgatók az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják. A fiktív válságövezetben zajló helyzet szerint a helyi imámnál, a polgármesternél, a rendőrfőnöknél és helyettesénél, illetve a falu vezetőjénél tettek bemutatkozó látogatást, amely során azt is gyakorolhatták, hogyan kell alkalmazni egy nyelvi segítő közreműködését.

A tanfolyam végén egy kétnapos zárógyakorlat során kell számot adniuk felkészültségükről, végül a képzést sikeresen elvégzők átvehetik az oklevelüket.

DSC_0003

A katonai szervezet 2016. augusztus 8-án felvételt nyert a NATO, illetve a partnerországokat tömörítő PTEC (Partnership Training and Education Centres – Kiképzési és Oktatási Központok Szövetsége) közösségébe. A tagságnak köszönhetően az alakulat már nem csak ENSZ, de NATO vonalon is képviseli Magyarországot a nemzetközi kiképzési és felkészítési feladatokban. A PTEC közösség részére felajánlott tanfolyamok egyike a PSOCC, amelyet a finn békeműveleti központtal együttműködve rendez a központ.