Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katyń – emlékkereszt Székesfehérváron

Szöveg: Kálmánfi Gábor - Székesfehérvár ÖKK |  2012. március 26. 13:54

Felavatták a második világháború idején történt katyńi vérengzés lengyel áldozatainak tiszteletére állított emlékkeresztet Székesfehérváron, március 24-én. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete is.

1595933169
Az avatóünnepségen megszólalt az evangélikus templom harangja, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar közreműködésével felcsendült a lengyel és a magyar Himnusz, majd beszédet mondott a lengyel nagykövet.

Roman Kowalski sorsfordító tragédiának, példátlan bűnténynek nevezte a katyńi mészárlást. Kiemelte: „a magyarok mindig is különös érzékenységgel és megértéssel viseltettek a világtörténelem eme botránya iránt. Ezt bizonyítják azok az emlékművek is, amelyeket az utóbbi időben Katyń mementóiként Magyarországon emeltek."

„Számomra a most felavatott székesfehérvári emlékkereszt – a többihez hasonlóan – az igazság győzelmének szimbóluma. A Katyńról szóló igazságé, nemzeti tragédiánk igazságáé. Azt gondolom, hogy ez magyar barátainknak éppolyan fontos, hiszen a történelem őket sem kímélte, a tragikus sors őket sem kerülte el, ezért a katyńi tragédiában sok, érzelmileg hozzájuk közel álló motívumot és történelmi hasonlóságot találnak" – fogalmazott a nagykövet.

A beszéd elhangzása után a nagykövet átadta a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács kitüntetését Bobory Zoltánnak, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnökének.

„A 794/B nem csak egy jegyzék száma. Ezzel a számmal látták el azt a Sztálinnak szánt iratot, amely 4 700 hadifogoly és 11 ezer rab agyonlövéséről rendelkezett 1940 tavaszán. Mindez anélkül, hogy az elítélteket felszólítanák, bemutatnák nekik a vádakat, vagy bármilyen határozat születne a nyomozás lezárásáról és a vádirat kiadásáról" – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

1595933169
Kiemelte: a két nép barátsága azt jelenti, hogy „osztozunk a jóban és a rosszban egyaránt, barátok vagyunk a kultúrában, az oktatásban, a sportban, de támaszai is vagyunk egymásnak, ha úgy hozza a sors."

A polgármester hangsúlyozta: „Azt, hogy lengyel barátaink fájdalmában osztozunk, az is bizonyítja, hogy a katyńi mészárlás áldozatainak tiszteletére állított emlékkereszt a Corpus Hungaricum emlékműve mellett kapott helyet, mely az aradi vértanúknak és a magyar nép veszteségeinek állít emléket."

A nagykövet és a polgármester együtt leplezték le a keresztet, amelyet megáldott Karol Kozlowski, a magyarországi Lengyel Személyi Plébánia plébánosa és Tóth Tamás székesfehérvári esperes, plébános is. Az esemény végén a nagykövet, valamint Székesfehérvár, Fejér megye, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői; valamint a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, illetve a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács küldöttei megkoszorúzták az alkotást.

Horváth János szobrászművész alkotása annak a csaknem 22 ezer lengyel rendőrnek, tisztnek és értelmiségi civilnek állít emléket, akiket 1940 tavaszán, a Katyń környéki erdőkben végeztek ki és rejtettek jeltelen tömegsírokba  az orosz csapatok. A tömeggyilkosságokat évekig titokban tartották. 

Fotó: Székesfehérvár Önkormányzati Kommunikációs Központ