Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtorlással fenyegetőznek a pakisztáni tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 26. 12:46

Megfenyegettek minden pakisztáni parlamenti képviselőt és családtagjaikat a tálibok március 25-én, vasárnap arra az esetre, ha a parlament engedélyezi, hogy újból Pakisztánon keresztül szállítsanak utánpótlást az Afganisztánban szolgáló NATO-erőknek.

A szállításokat Pakisztán tavaly novemberben állította le, miután amerikai helikopterek tévedésből csapást mértek két pakisztáni őrposztra és megöltek 24 katonát. Egy neve elhallgatását kérő amerikai katona vasárnap közölte a Reutersszel, hogy az incidens miatt senki ellen sem indul fegyelmi eljárás az amerikai hadseregben.

A pakisztáni parlament március 26-án, hétfőn tárgyal a pakisztáni-amerikai kapcsolatokról, s ez elvezethet ahhoz, hogy újból megnyitják az utánpótlás előtt a pakisztáni-afgán határt. Az Egyesült Államoknak fontos lenne a szállítások felújítása, mivel az északi, Közép-Ázsián keresztül vezető úton sokkal drágább a szállítás, és a pakisztáni útvonalnak fontos szerepet szánnak az amerikai erők és felszerelésük 2014 végéig tervezett kivonásában is. Iszlámábádnak azért érdeke a határ megnyitása, mert a tranzitútvonal biztosításáért cserébe komoly anyagi támogatást kap az Egyesült Államoktól.

A tálibok szóvivője, Ahszanullah Ahszan vasárnap azzal vádolt pakisztáni vezetőket, hogy az amerikaiak rabszolgáiként viselkednek, s szégyenletesnek és elfogadhatatlannak mondta az Afganisztánba irányuló szállítások felújítását.

A pakisztáni képviselőknek tudniuk kell, hogy ha ez megtörténik, nem érezhetik biztonságban magukat otthonaikban. „Támadni fogunk minden képviselőt és családjukat" – jelentette ki. Ahszan szerint azokat a sofőröket, akik részt vesznek a NATO-utánpótlás célba juttatásában, „nyilvánosan kivégzik".