Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kecskeméten a kötelékrepülés varázslói

Szöveg: JETfly |  2008. május 16. 6:30

Az előzetes hírekkel ellentétben mégis ellátogat a 2008. augusztus 16-án és 17-én, Kecskeméten megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnapra az olasz légierő világszerte ismert és kedvelt bemutatóköteléke, a legendás Frecce Tricolori.

A szenzációsnak ígérkező repülőnapon a magyar nézők ismét megcsodálhatják tehát a kötelékrepülés talján sztárjait, akik eddig mindig hatalmas sikert arattak a kecskeméti légibemutatókon. A Frecce Tricolori (azaz „Háromszínű Nyilak") nevű bemutatókötelék nyolc évvel ezelőtt, 2000 nyarán járt először hazánkban. Akkor a Milleniumi Repülőnap sztárvendégeként sok tízezer magyar érdeklődő csodálatát és elismerését vívták ki a látványos festésű Aermacchi gépekkel repülő olasz égi virtuózok.

A tízgépes kötelék 1960-ban alakult meg, akkor még F-86 Sabre gépekkel repültek. 1964-től már a hazai gyártású Fiat G.91-esekkel adták elő produkciójukat. 1982 óta repülik a szintén olasz gyártmányú Aermacchi MB.339-es gyakorlógépeket.
A kötelék hivatalosan, mint az olasz légierő313-as számú műrepülő-kiképző század szerepel a nyilvántartásokban. Dolguk azonban nem csak az, hogy parádés műrepülő tudásukkal elkápráztassák a nagyérdeműt, hanem az is, hogy szükség esetén a felfegyverzett Aermacchikat vezetve ugyanolyan profi módon hajtsák végre a könnyű-támadó feladatokat. Ennek érdekében az alakulat pilótái a felkészülésre szánt évi 2500 órányi repülési idejének felét ez utóbbi célra fordítják.

A gyakorlásnak köszönhetően valamennyi pilótájuk és természetesen mind a 17 darab, különleges festésű gép alkalmas rá, hogy akár órák alatt harci bevetésre induljon. Ehhez a szükséges fegyverzet – bombák, lőszer, géppuskakonténerek és rakétablokkok formájában – mindig a rendelkezésükre áll.

Az idei kecskeméti repülőnapon számos érdekes és különleges katonai repülőgéptípust csodálhatnak majd meg földön és levegőben az érdeklődők, az azonban már most borítékolható, hogy az egyik legnagyobb sztár, az igazi közönség kedvenc az olasz Frecce Tricolori kötelék lesz.