Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmarban igent mondtak az új alkotmányra

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 16. 9:00

A mianmari lakosság elsöprő többséggel jóváhagyta a hadsereg által támogatott új alkotmányt – jelentették be a dél-ázsiai országban csütörtökön, öt nappal azután, hogy ranguni katonai junta a Nargis ciklon pusztító katasztrófája ellenére megtartotta a korábban kiírt népszavazást

A tábornokok által ellenőrzött MRTV televíziós csatorna szerint a szavazásra jogosultak 92,4 százaléka támogatta az új alaptörvényt, a részvételi arány 99 százaléknál is magasabb volt a május 10-i referendumon, amelyet a katasztrófa által közvetlenül sújtott két tartomány kivételével mindenütt lebonyolítottak.

A két tartományban május 24-re halasztották a szavazást, de az ottani eredmények érdemben már nem befolyásolhatják az eredményt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy John Holmest, a világszervezet humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettesét Mianmarba küldi, ahol a junta továbbra is korlátozza a külföldiek eljutását a Nargis ciklon által sújtott térségekbe.

Ban szerdán közölte: Holmes a következő napokban utazik az ENSZ Élelmezési Világprogramja egyik repülőgépével a dél-ázsiai országba, hogy megpróbálja rábírni a mianmari hatóságokat, nyissák meg jobban országot a külföldi segélyek előtt.

A Pentagon egyik nevének elhallgatását kérő illetékese elmondta, hogy az amerikai hadsereg szóbeli jóváhagyást kapott a mianmari hatóságoktól öt újabb C-130 típusú amerikai szállítógép küldéséhez segélyszállítmánnyal a fedélzetén. Mint mondta, helikopterek használatához továbbra is várják az engedélyt.

Scot Marciel, az Egyesült Államoknak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) mellé rendelt nagykövete szerdán elmondta, hogy a ranguni hatóságok engedélyezték egyes ASEAN-tagországok – Kína, India, Banglades és Thaiföld – szakértőinek beutazását, hogy segítséget nyújtsanak a ciklon áldozatainak.

A New Light of Mianmar című hivatalos lapban közzétett legfrissebb adatok szerint a hónap elején pusztított szélviharnak 38 491 halálos áldozata van és 27 838 ember tűnt el, segélyszervezetek szerint azonban a halottak száma ennél feltehetően sokkal magasabb.