Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kedvet kapnak a katonasághoz

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. augusztus 10. 17:47

„Sajnos, az én fiatalkoromban nem voltam honvédelmi táborban, de látva, hogy milyen jól érzik magukat a gyerekek a szolnoki táborainkban, már egy kicsit bánom” – fogalmazott Honti Attila százados, a Magyar Honvédség Katonai Továbbképző Központ által szervezett, harcos tematikájú honvédelmi tábor parancsnoka Szolnokon.

Honti Attila százados ismertette: bár a harcos tematikájú honvédelmi tábornak régi hagyománya van a Magyar Honvédségen belül és az MH Katonai Továbbképző Központban (korábbi nevén: MH Béketámogató Kiképző Központ), ez a nyári tábortípus csak a koronavírus-járvány után, 2021-ben öltött olyan formát, amely a jelenlegi programsorozatot jellemzi. Mint elmondta, 15-17 év közötti fiatalok vesznek részt az egyhetes szolnoki táborban; nem ritka, hogy a gyermekek hat-hét különböző megyéből érkeznek. „Táboronként eltérő, hogy mennyire könnyű együtt dolgozni a tizenévesekkel, ezen a héten kifejezetten fegyelmezett és motivált fiatalok érkeztek, mentálisan és fizikálisan is jól terhelhetőek, érdeklődőek és nyitottak a honvédelem ügye iránt” – magyarázta.

w2024.08.08.honvedelmi tabor szolnok.rt. (4)

A tiszaföldvári Petrocki Mariann, aki szeptemberben a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban kezdi középfokú tanulmányait, portálunknak elmondta: a három honvédelmi tábor, ahol idén nyáron megfordult, „életre szóló szimpátiát” ébresztett benne a katonák iránt. „Minden tetszett ebben a táborban: rengeteg tudással gyarapodtam, például a mai napon rádiózást tanultunk, de a lövészet és a múzeumlátogatás is nagy élmény volt az elmúlt napokból” – sorolta, hozzátéve: a katonák tisztelettel beszélnek a tábor lakóival, odafigyeléssel viseltetnek irántuk és segítőkészek minden helyzetben.

„Nagyjából két éve fogott meg a honvédség, mindenáron katona szeretnék lenni. Tizennégy éves voltam, amikor a szüleim azt mondták, hogy áldásukat adják rá, de csak akkor, ha először részt veszek egy honvédségi táborban és belekóstolok egy kicsit ebbe a zárt világba” – ezt már a fővárosból érkező Nepp Nimród nyilatkozta.

w2024.08.08.honvedelmi tabor szolnok.rt. (9)

A CREASCO Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákja elsősorban a 2021-ben, 102 évesen elhunyt dédapja, vitéz Szepesvári Béla főhadnagy, nyugalmazott alezredes katonai pályafutása miatt választaná a fegyveres szolgálatot. „Dédpapámat a magyar királyi honvéd Ludovika Akadémia 1940. július 4-én avatta hadnaggyá, én is a tiszti pályán szeretnék elhelyezkedni. A lövészet mellett nagyon érdekelnek a harcászati feladatok, de fontosnak tartom a csapatmunkát, éppen úgy, mint azokat a kompetenciákat, amiket el lehet sajátítani egy ilyen tábori környezetben” – tette hozzá.