Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varga Ádám tizedes Tokió után Párizsban is ezüstérmes ezer méteren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kovács Tamás / MTI |  2024. augusztus 10. 14:08

Varga Ádám tizedes ezüst-, a címvédőként indult Kopasz Bálint pedig bronzérmet szerzett szombaton kajak egyes 1000 méteren a párizsi olimpián.

2024.08.10.VargaÁdám_tizedes_Párizs_MTI_KT

Felfokozott várakozás előzte meg a kajak-kenu versenyek királyszámát. A tokiói játékok első és második helyezettje, Kopasz Bálint és Varga Ádám egymás mellett ment az 5-ös és a 4-es pályán. A táv nagy részében Kopasz állt úgy, hogy jó hajrával akár ismét győzhet, de a legjobban a 2014-ben világbajnok, Rio de Janeiróban ezüstérmes cseh Josef Dostal osztotta be az erejét.

Az elején nagy tempót diktáló vb-címvédő, Tokióban harmadik portugál Fernando Pimenta visszaesett. Varga tizedes viszont a táv háromnegyed részében a negyedik-ötödik helyen haladt, de hosszú hajrát nyitott, elment Kopasz mellett is és csak kis különbséggel maradt el a cseh győztestől. Az MH Sportszázad katonasportolója így ismét másodikként végzett, akárcsak három éve. Kopasz Bálint nem tudott újítani a végén, harmadikként ért célba.

2024.08.10.VargaÁdám_Kopasz_Bálint_Párizs_1-MTI_KT

A magyar csapat csodálatosan zárta a kajak-kenu versenyeket. Varga Ádám ezüst- és Kopasz Bálint bronzérme mellett Csipes Tamara révén még egy ezüstérmet gyűjtött. Csipes hatalmas küzdelem végén – akárcsak három éve, Tokióban – második helyen végzett szombaton a női kajakosok 500 méteres versenyében a párizsi ötkarikás játékokon, pályafutása hatodik olimpia érmét szerezve (2 arany, 3 ezüst, 1 bronz).

A számot az új-zélandi címvédő és világbajnok Lisa Carrington nyerte, aki a mostani nyolcadik olimpiai aranyával beérte a sportág eddig abszolút csúcstartóját, a német Birgit Fischert. A döntő másik magyar résztvevője, Gazsó Alida Dóra hatodik lett.

2024.08.10._Csipes_Tamara_Párizs_MTI_KT

A női kenusok 200 méteres döntőjében Takács Kincső a nyolcadik helyen zárt. Kiss Ágnes szakaszvezető özépdöntőjéből nem jutott tovább a fináléba. Az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 4. Területvédelmi Zászlóaljának tartalékos katonája a B-döntőben folytathatta, ahol a harmadik helyen ért célba, s így összesítésben a 11. helyen végzett, az 500 méteren szerzett előző napi 4. helyét követően.

2024.08.10._Kiss_Ágnes_Párizs_MTI_KT

Csipes Tamara, Varga Ádám és Kopasz Bálint a magyar küldöttség 16., 17. és 18. érmét szerezte a párizsi olimpián. A tizenötödiket, egyben az ötödik magyar aranyérmet még péntek késő este Márton Viviana a tekvondósok 67 kilogrammos súlycsoportjában.

A mindössze 18 éves magyar lány az elefántcsontparti Ruth Gbagbi, az amerikai Kristina Teachout és a belga Sarah Chaari legyőzésével menetelt a fináléba, ahol a szerb Aleksandra Perisiccsel csapott össze és mindkét menetet megnyerve 2-0-ra diadalmaskodott. Márton Viviana a magyar tekvondó történetének első női olimpiai indulója és az első olimpiai érmét is ő nyerte.

Kapcsolódó cikkek