Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kémkedéssel vádolnak két amerikai újságírónőt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 24. 11:42

Phenjan még az előző héten őrizetbe vett két amerikai újságírónőt, akiket kémkedéssel vádolnak. Az újságírónők dél-koreai források szerint az egyik határfolyó kínai oldaláról készítettek felvételeket az észak-koreai határövezetről, Phenjan szerint ugyanakkor illegálisan behatoltak országuk területére.

Kémkedéssel gyanúsítják az észak-koreai hatóságok a múlt kedden elfogott két amerikai újságírónőt, s a kihallgatásuk során megpróbálják rávenni őket, hogy ezt be is vallják, írta kedden egy dél-koreai lap. Közben a kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy az újságírókkal dolgozó operatőr elhagyta Kínát.

A Dzsung Ang Ilbo úgy tudja, hogy a kínai-észak-koreai határon őrizetbe vett két újságírót már másnap az észak-koreai katonai hírszerzés által fenntartott Phenjan közeli vendégházba vitték, és ott folyik kihallgatásuk. A nyomozók az újságírók jegyzetfüzeteit és videó-felvételeit vizsgálják. Szerintük ezek bizonyítják majd, hogy a két nő észak-koreai katonai objektumokat próbált felderíteni.

Kínából filmeztek, vagy behatoltak?

Phenjan szombaton azt közölte, hogy a két újságírónő illegálisan behatolt Észak-Korea területére. Előzőleg a dél-koreai sajtó viszont azt írta, hogy az újságírók a Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az észak-koreai határövezetről, s az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őrizetbe a két újságírónőt és koreai származású kínai vezetőjüket.

Címkékvizsga