Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képalkotással a gyógyításért

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2022. május 2. 17:21

A nukleáris medicina egyik speciális területéről tartottak tudományos rendezvényt április 29-én, pénteken, Budapesten, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban. A rendezvényen részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, akit dr. Kopcsó István orvos vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka és prof. dr. Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója fogadott.

IMG_8364

A „Pozitron Emissziós Tomográfia a nagyvilágban, Magyarországon és a Honvédkórházban” címet viselő szimpóziumot megnyitó dr. Vidoven Árpád elmondta: a képalkotó vizsgálatok a modern betegellátásban nélkülözhetetlenek, szerepük egyre nő, fejlődésük folyamatos. A nukleáris medicina képalkotó diagnosztikai módszerei közül ma a legkorszerűbb, legjelentősebb a Pozitron Emissziós Tomográfia, azaz a PET, amely a betegségek különböző kóros ábrázolása révén jelentős mértékben növeli a gyógyítás eredményességét.

IMG_8365

Az államtitkár kiemelte: örvendetes, hogy a Honvédkórházban az elmúlt néhány év erőfeszítései eredményeként egy korszerű PET-CT berendezés telepítésére, üzembe helyezésére került sor, s idén megkezdődött a betegvizsgálatok NEAK finanszírozása is. „A Honvédelmi Minisztérium - a Honvédkórház betegellátó feladatainak érdekében - mindvégig támogatta a nukleáris medicina legkorszerűbb vizsgáló módszerének bevezetését" - tette hozzá.

IMG_8373

Prof. dr. Szilvási István két előadásban is ismertette a PET-CT múltját, jelenét és jövőbeli fejlődését, illetve röviden bemutatta a nukleáris medicina területének jellegzetességeit, főbb feladatait, kiemelve az ilyen készülékek megfelelő alkalmazásával elérhető, más eszközzel nem biztosítható diagnosztikai lehetőségeket.

IMG_8382

Dr. Györke Tamás, a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a vizsgálati módszerrel a SOTE-n szerzett – tervezéssel együtt immár hat eztendőre visszanyúló – tapasztalatokat foglalta össze.

IMG_8395

Dr. Buga Klára, a Honvédkórház Nukleáris Medicina Osztályának osztályvezető főorvosa a PET-CT vizsgálat legfontosabb gyakorlati kérdései mellett kiemelte: az osztály a további négy (két SPECT, egy SPECT-CT és egy gamma) hagyományos kamera segítségével a nukleáris medicina valamennyi vizsgálatát képesek elvégezni.

IMG_8401

Prof. dr. Pápai Zsuzsanna a PET-CT-nek az onkológiai ellátásban betöltött, szó szerint életmentő szerepét mutatta be. Mint leszögezte: számos olyan helyzet léphet fel, ahol csak ezzel a modern eszközzel, az itt készített felvételekre alapozva lehet pontos diagnózist felállítani.

IMG_8433

A PET-CT vizsgálati módszer bőrgyógyászati onkológiai szerepét prof. dr. Wikonkál Norbert Miklós főigazgató foglalta össze, aki számos példán keresztül mutatta be a berendezések szerepét a bőrgyógyászati daganatos elváltozások korai felismerésben, illetve a terápiák hatékonyságának ellenőrzésében. Kiemelte: ugyan ez a vizsgálat is pénzbe kerül, de segítségével sokkal jelentősebb forrásokat lehet megtakarítani, ha sikerül felismerni, hogy terápiaváltásra van szükség a betegnél, mert a választott gyógymód nem hatékony, így a sokszor igen drága kezelést felesleges folytatni, másikat kell választani.

IMG_8387

A szimpózium összegzéseként a főigazgató záróbeszédében megköszönte a Honvédelmi Minisztérium, mint fenntartó folyamatos és minden területre kiterjedő támogatását, s kiemelte a kórház vezetése és a közigazgatási államtitkárság közötti, az egészségügyben kiemelkedően szoros és hasznos kapcsolatot. Ez segített abban is, hogy a PET-CT készülékéket sikerült megvásárolni, majd a Honvédkórházban telepíteni és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő segítségével a támogatott képalkotásokat elindítani. „A jövő útja a fejlődésé, de fontos leszögezni: ez nem a kórháznak, az orvosoknak jó elsősorban, hanem a betegeknek, s ebben a mi felelősségünk is óriási” - tette hozzá prof. dr. Wikonkál Norbert Miklós.

IMG_8462