Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Képezd a kiképzőket” – harmadszor

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. október 21. 15:07

Az immár harmadik alkalommal megrendezett kéthetes NATO C-IED „Train the Trainers” TtT (képezd a kiképzőket) -tanfolyammal befejeződnek Szentendrén az idei NATO által akkreditált nemzetközi kiképzési feladatok.

Október 10-én kezdődött az a TtT-tanfolyam, amely a nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök elleni tevékenységre készítette fel 11 nemzet 28 kiképzőtisztjét és -tiszthelyettesét, hogy az ismeretek továbbadásával eredményes védelmet biztosítsanak a műveleti területeken, mindenekelőtt Afganisztánban szolgáló NATO-katonáknak, illetve a világ más térségeiben a terrorcselekmények ellen a harcot felvevő erőknek.

Utóbbi miatt a NATO által felügyelt tanfolyamokon mindig is képeztek a szövetséghez nem tartozó államoktól érkezett katonákat. Ezúttal Jordániából is volt egy résztvevő.

Az MH Központi Kiképző Bázis csobánkai gyakorlóterén és a bázis speciális tantermeiben folytatott kéthetes képzés idejének jelentős része a gyakorlati ismeretek elsajátítására irányult. A hallgatók megismerkedtek a rögtönzött robbanóeszközök felismerésének, telepítésének „trükkjeivel", a gépjárműkonvojok biztonságos mozgásának szabályaival.

Az év utolsó TtT-tanfolyamát az MH KKB Mecséri János nemzetközi kiképző alosztály munkatársai még a NATO ACT kiképzőivel közösen vezették. A jövő év második felétől azonban már teljes önállósággal és teljes felelősséggel, a NATO-kiképzők szakmai segítsége nélkül kell megszervezni a tanfolyamokat.

 Fotó: A szerző felvételei