Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képtelenek tovább fizetni a háborús jóvátételt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 7. 7:55

Irak “a világ történetének legnagyobb” háborús kártérítését kénytelen fizetni Kuvaitnak, és már nem képes tovább törleszteni ilyen nagy összegeket – jelentette ki csütörtökön Irak olajipari minisztere. Irak hatalmas méretű kártérítést fizetett ki eddig Kuvaitnak az öbölháborúban elszenvedett veszteségeiért.

Nem ismerünk a világon más országot, amelynek ilyen jelentős összeget kellett volna hasonló esetben kifizetni – mondta Huszein as-Sarisztáni bagdadi sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette: Németország kevesebb kártérítést fizetett Franciaországnak és Nagy-Britanniának, mint amennyit Irak kénytelen folyósítani Kuvaitnak, “pedig akkor világháborúról volt szó, és a veszteségek is jelentősebbek voltak".

Irak képtelen tovább fizetni a kártérítést, és ezt már az ENSZ Biztonsági Tanácsának is jelezte – mondta Sarisztáni. Arra kérjük “kuvaiti testvéreinket", működjenek együtt velünk, hogy elfelejthessük a múltat, amely “nekünk még több kárt is okozott, mint szomszédainknak" – tette hozzá.

Irak olaj- és földgázkitermeléséből származó bevételeinek 5 százalékát köteles befizetni kártérítés címén egy ENSZ-alap javára. Bagdad azt szeretné elérni, hogy ezt az arányt 2,5 százalékra csökkentsék.

Irak 1990 augusztusában rohanta le a szomszédos Kuvaitot, és hét hónapon keresztül – az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő közbelépéséig – megszállva tartotta az országot.

CímkékENSZ