Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nosztalgikus múltidézés a „Kiegen”

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2010. május 7. 7:49

Baráti találkozóra került sor a MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Irodájának nagytermében, ahol a megyei „kiegesek” idézték fel a múlt emlékeit. Május 06-án egyre másra érkeznek a rég nem, vagy éppen csak fényképekről ismert arcok.

Kézfogásokkal, ölelésekkel, tán néha könnyes egymásra találásokkal kezdődik a rendezvény. Az előtérben hadkieges relikviák idézik fel a becses látogatóknak a Somogy megyei katonai igazgatás múltját. A találkozó mintegy nyolcvan résztvevőjét a szervező bizottság részéről Tarr Ernő nyugállományú alezredes köszönti. Elérzékenyülve idézi fel a közös múltat, megemlékezve a dicső elődökről, a már jelen nem levőkről, és kíván jó emlékidézést a találkozó résztvevőinek, záróakkordként pedig elhangzik, hogy „Újra itt van, újra itt van a nagycsapat".

A somogyi hadkiegészítés múltját Horváth Jenő százados, irodavezető-helyettes teszi érzékelhetővé. Előadását archív képekkel illusztrálva 1912-től, az önálló hadkiegészítés rendszerének felállásától, a Somogy Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság 2006-os megszűnésén át, a jelen somogyi hadkiegészítőinek tevékenységéig ismerteti. Az egyes ismerősök fényképen történő megjelenését félhangos megjegyzések, halk nevetés is kíséri. Horváth százados pedig jó szórakozást kíván a szolgálati elfoglaltság miatt távol levő Kovács Sándor ezredes-parancsnok és Fehér Gábor alezredes-irodavezető nevében is.

Már komolyabb tekintetekkel találkozik a vendég a „Kieg" kopjafájánál, ahol a résztvevők elhelyezik az emlékezés koszorúját az elhunyt munkatársak emlékére. Majd egy gyors közös fotózás, de azért ekkor már nem kell „csííízt" kurjantania a fotósnak.

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred jóvoltából terített asztal várja a vendégeket, hagyományos babgulyás és pogácsa az étlapon. „Nem sajnálták ki belőle a húst", hangzik az elismerés és közben csak jönnek és jönnek az anekdoták.

Az Iroda részéről rövid tájékoztató hangzik el a honvédségi nyugdíjasok jogosultságairól, aktualitásokról és, hogy élővé váljon mindenki számára a gondoskodás, a 65. születésnapját ünneplő Tóth János alezredes egy kis ajándékkal együtt átveheti Horváth századostól az új típusú arcképes honvédségi nyugdíjas igazolványát.

A hagyományok ápolásának fontosságát mutatja hogy a vezetők, Kovács ezredes és Fehér alezredes is visszaér a rendezvény zárása előtt, köszöntve az elődöket. Záró momentumként pedig többek szájából elhangzik: „Ezt meg kell ismételnünk!"