Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kérdések és válaszok pénztárügyben

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. február 4. 16:02

Sokakat érintő kérdés még ma is a magánynyugdíjpénztárak ügye. Bár az elmúlt napokban számos kérdésre megnyugtató válasz született, néhány ponton azonban még nem minden világos és tiszta olvasóink számára. Ezen próbálunk most segíteni dr. Hajós Dezső, a Honvéd Magánnyugdíjpénztár ügyfélszolgálati vezetőjének segítségével.

Mi lesz a magánnyugdíj-pénztári tagokkal, akik maradtak? Egyáltalán
hányan maradtak?

Jelenleg pénztárunknak nincs pontos információja arról, hogy hány tagja maradt a Honvéd Magánnyugdíjpénztárnak. A tagság előzetes jelzései alapján a maradó tagok száma nem fogja meghaladni a 100 főt. Pontos adatokat az Országos Nyugdíjbiztosító Pénztár fog adni 2011. március elsejéig. Ezért pénztárunk azt tervezi, hogy az év végén a magán-nyugdíjpénztári ágat végelszámolással megszünteti.

1595913659
Mi lesz a maradó pénztártagok sorsa, ha megszűnik a magánpénztár?

A Honvéd Magánnyugdíjpénztár tagjai a megszűnés előtt személyesen dönthetnek arról, hogy melyik tovább működő magánnyugdíjpénztárba kívánnak átlépni. A maradó pénztártagok a megszűnésig közvetlenül gyakorolhatják tulajdonosi jogosítványaikat a közgyűlésen. Az átlépéshez a pénztár szakmai tanácsot nyújt.

Mit javasolnak a TB-be átlépett tagoknak a reálhozam és a tagdíj-kiegészítést illetően? Felvegyék? Tegyék át? Átadják a TB-nek?

A reálhozamról és a tagdíj-kiegészítésről történő rendelkezéshez a nyomtatvány megtalálható a Honvéd Nyugdíjpénztár honlapján (www.hnyp.hu). Kérjük, hogy ezt kitöltés után tagjaink február 28-ig juttassák el pénztárunk címére eredeti formában. A tagi kifizetések közvetlen felvétele adómentes, az önkéntes pénztári számlára történő utalásukkal viszont még húsz százalék, maximum  300 ezer forint adójóváírás is igénybe vehető. A visszalépő tag arról is rendelkezhet, hogy a TB-rendszerben létrejövő egyéni számláján irattatja jóvá az összegeket. A döntéskor azt szükséges mérlegelni, hogy a rövid távú, vagy a hosszú távú előnyök fontosak valaki számára. Az azonnali pénzfelvétel a mai anyagi gondok megoldását segíti, míg az önkéntes nyugdíjpénztári számlára történő utalás – a húsz százalékos adókedvezmény kihasználásán túl – az egyéni nyugdíj-megtakarítást gyarapítja. Természetesen pénztárunk mindenkinek ez utóbbit ajánlja.

Mi várható, hogyan működik majd tovább a Honvéd Nyugdíjpénztár?

Pénztárunk szempontjából a 2011-es év az átalakulás éve lesz. A Honvéd Nyugdíjpénztár – a küldöttközgyűlés nemrégen elfogadott stratégiája szerint – az év végétől önkéntes pénztárként fog tovább működni.

1595913660
Mikor tudják meg a visszatérő tagok, hogy milyen kifizetésre számíthatnak?

Jelenleg programfejlesztés folyik annak érdekében, hogy az egyéni kifizetések informatikai támogatással kiszámíthatóak legyenek. A reálhozam-számítások idő előtt közlése nem célszerű, hiszen a kifizetés fordulónapjáig változik az árfolyam, és így a kifizetendő összeg is. Fontos megjegyezni, hogy a reálhozam nem azonos az egyéni számlán kimutatott hozammal. A kifizetésre kerülő reálhozam a pénztártag egyéni számlája piaci értékének és a tag befizetéseiből – az 1997. évi LXXXII. törvény 3. számú mellékletében meghatározott képlet alapján – számolt hozamgarantált tőke pozitív különbözete. A tagok egyéni számlájának piaci értékét a nyilvántartott elszámolóegység-darabszám és a naponta megállapított árfolyam szorzata határozza meg.

A kifizetések 2011. májusban kezdődnek, és várhatóan négy hónapig tartanak. A kifizetések sorrendjéről – rendelkezés beérkezési sorrendje, ABC sorrend, tagviszonyszám, feldolgozhatósági lehetőség stb. – a pénztár igazgatótanácsa dönt.

Milyen egyéb sürgős teendőjük van még a magánpénztári tagoknak?

Javasoljuk a pénztártagoknak, hogy adataikat – például lakcím, elérhetőség – e-mail útján ([email protected]) pontosítsák a pénztárral, hogy a kifizetések zavartalanul történjenek. A pénztártagok a 2010. évi egyéni számlaértesítőket – az új jogszabályi előírásnak megfelelően – 2011. június 30-ig kapják meg. A maradó pénztártagok márciusban tájékoztató levelet kapnak a pénztártól.

Fotó: Archív