Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-egyiptomi tárgyalások folynak az átmenetről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 4. 17:11

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat egyiptomi tisztségviselőkkel különböző lehetőségekről, amelyek előmozdítják a hatalomváltás békés átmeneti folyamatát az észak-afrikai országban – közölte Tommy Vietor, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön. A The New York Times című napilap előzőleg arról számolt be, hogy az Obama-kormányzat egyiptomi illetékesekkel tárgyal egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azonnali hatállyal lemond, és átadja a hatalmat egy Omar Szulejmán alelnök vezetésével megalakuló átmeneti kormánynak.

Vietor hangsúlyozta, hogy több lehetőséget megvitattak az egyiptomiakkal, de a döntéseket az egyiptomi népnek kell meghoznia. Hozzátette, hogy Barack Obama elnök már elmondta, „eljött az ideje a békés, rendezett és jelentőségteljes átmenetnek, hiteles tárgyalások révén".

A The New York Times amerikai kormányzati tisztviselőkre és arab diplomáciai forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Washington és Kairó tárgyal arról a tervről, amelynek értelmében Szulejmán venné át a hatalmat. Az alelnök számíthatna a vezérkari főnök és a hadsereg, valamint a védelmi miniszter támogatására.

A Szulejmán vezette átmeneti kormány az ellenzéki csoportok széles körét hívná meg csatlakozásra, ideértve a betiltott, de eltűrt Muzulmán Testvériséget, s azonnal megkezdené a választási rendszer átalakítását egy szabad és igazságos választás szeptemberi megtartásának céljával.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányilletékes elmondta az újságnak, hogy ez csak egy a tervek közül, s ezeket magas rangú egyiptomi tisztviselőkkel vitatják meg, nem közvetlenül Mubarakkal. Az erőfeszítéseknek az a célja, hogy rábírják az egyiptomi elnököt az azonnali távozásra. Az eredmény azonban sok tényezőtől függ, így például a kairói utcai tüntetések alakulásától és a kormányon belüli erőviszonyok változásától is.

Hoszni Mubarak az ABC amerikai tévétársaságnak csütörtökön adott nyilatkozatában kijelentette, hogy szeretne távozni a hatalom éléről, de nem tud, mert attól fél, hogy akkor az ország elsüllyed a káoszban. Mubarak a családjával együtt az elnöki palotában tartózkodik, amelyet fegyveres katonák, tankok és szögesdrót véd.

Eközben az amerikai szenátus – a demokrata párti John Kerry és a republikánus John MacCain szenátor indítványára – egyhangúlag elfogadott határozatban szólította fel az egyiptomi elnököt, hogy alakítson átmeneti kormányt, és adja át annak a hatalmat a belpolitikai válság gyors rendezésének érdekében. Az amerikai törvényhozók arra számítanak, hogy az egyiptomi hatóságok konkrét lépéseket tesznek, ideértve a rendkívüli állapot eltörlését, a független politikai pártok működésének engedélyezését és az alkotmány módosítását.