Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kérdések kereszttüzében a szárazföld

Szöveg: MHP HSZ SZF | Fotó: DEU Army Command |  2021. szeptember 24. 14:41

Három napos szakmai ülést tartott Alfonz Mais altábornagy, a Bundeswehr szárazföldi erők parancsnoka szeptember 21-23. között, a németországi Drezdában.

Bild 3 Insp Land HUN Vortrag

A német szárazföldi erők minisztériumi és csapattagozatának, tábornoki szintű szakmai eseményét két évente rendezik meg, melyre a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is meghívást kaptak a szövetséges és partnerségi államok szárazföldi parancsnokai is. Az amerikai, a lengyel és a holland szárazföldi erők vezetői mellett, Magyarországot Takács Attila vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi szemlélője képviselte.

A nemzetközi meghívottak számára egy úgynevezett panelbeszélgetést szerveztek, amelyen a nagy számú szakmai nézőközönség előtt, minden meghívottnak lehetősége volt bemutatni a saját nemzeti szárazföldi haderő helyzetét, jövőbeli terveit és a fejlesztés irányait a nemzetközi együttműködés tükrében. A moderált panelbeszélgetés sajátossága és szabálya szerint erre mindenkinek szigorúan tíz perc állt rendelkezésére. A felszólalásokat követően pedig a szakmai közönségtől érkező kérdéseké volt a főszerep.

Takács Attila vezérőrnagy elmondta, hogy a panelbeszélgetés egy igen izgalmas, de nagyon nehéz műfaj, ami minden résztvevőtől – legyen az kérdező, vagy választ adó - nagy felkészültséget igényel. „A több mint száz fős, szárazföldi katonai vezetőkből álló közönség nagyon aktív volt. Érdeklődő, de lényegre törő kérdéseik egy igen intenzív és tartalmas szakmai megbeszélést eredményeztek, ráadásul angol nyelven. Úgy gondolom, hogy sikerült felvázolnom a magyar szárazföld jövőjét és azt a transzformációs folyamatot, melynek eredményeképpen mindenben meg fogunk felelni a NATO követelményeknek és elvárásoknak” - hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Bild 5 Insp Land Groß

A szárazföldi szemlélő szerint a rendezvény egyik legnagyobb hozadékát a szakmai kapcsolatok erősödése és az új együttműködési lehetőségek jelentik. „A német féllel már számtalan területen és eredményesen folyik az együttműködés, melyek közül az egyik legfontosabb az újonnan beérkezett és a közeljövőben beérkező német gyártmányú haditechnikai eszközök kezelőszemélyzetének képzése, kiképzése és felkészítése, kiemelten a harckocsizó, a tüzérség és a lövész fegyvernemek vonatkozásában. A rendezvényen megismerkedtem és beszélgettem több német alakulat parancsnokával, keressük a további színtereit és lehetőségeit a zászlóalj és dandárszintű mentorálásnak” – mondta Takács vezérőrnagy.

Németország a kezdetektől fogva elsődleges partnere a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak, mind a hadiipar, mind a haderőnemek fejlesztése szempontjából. A két nemzet - Takács Attila vezérőrnagy vezetésével - 2019-ben létrehozta a Szárazföldi Irányító Testületet (Army Steering Group), melynek feladata a folyamatos tervezés és együttműködés, a német technikai beszerzésekhez köthető magyar logisztikai, infrastrukturális, kiképzési, oktatási és felkészítési, valamint doktrínális célkitűzések megvalósítása. A szervezet német vezetője, Dirk Kipper dandártábornok, a magyar haderő fejlesztése érdekében végzett eredményes munkája elismeréseként, a napokban partnerségi kitüntetést vehetett át a Magyar Honvédség parancsnokától.

Bild 1 Internationale Runde