Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készülnek a hóra és a segítségnyújtásra

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 16. 7:11

Bár azt még a meteorológusok sem tudják, hogy milyen télre számíthatunk idén, a Magyar Honvédség kijelölt erői – mint minden évben – idén is felkészültek és készenlétben állnak arra, hogy segítséget nyújtsanak az esetlegesen kialakuló veszélyhelyzetek felszámolásában.

Egy hónapja, október közepe óta zajlik a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) témavizsgálata, amelynek során az alakulatokhoz látogató ellenőrök külön figyelmet fordítanak a katonai szervezetek téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportjainak meglétére és működőképességére – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József mérnök ezredes.

1595927431
A november 15-e óta MH Vezetési és Doktrinális Központ nevet viselő katonai szervezet (a korábbi MH Műveleti és Doktrinális Központ) Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztályának vezetője hozzátette: bár egyelőre még a meteorológusok sem tudják, milyen tél várható idén, a Magyar Honvédség kijelölt erői felkészültek arra, hogy segítséget nyújtsanak a téli veszélyhelyzetek felszámolásában.

A laktanyákban a kijelölt munkacsoportok – a szükséges technikai eszközökkel felszerelve –, a hivatalos szervektől érkező felkérést követően, lehetőségeikhez mérten a legrövidebb időn belül képesek megkezdeni feladataikat.

Borsos ezredes elmondta azt is, hogy jelenleg is zajlik a kijelölt erőkön felül is kirendelhető további erők, valamint technikai eszközök felmérése és felkészítése egy-egy téli veszélyhelyzetből adódó feladatra.

Ilyen feladat lehet például egy külvilágtól elvágott falu megközelítése, az összegyűlt hótorlaszok és hóakadályok eltávolítása, az elakadt járművek mentése, közlekedési utak megnyitása, élelmiszer-szállítás, vagy éppen az egészségügyi segítségnyújtás.

Megtudtuk: az elmúlt években szerencsére csak néhány esetben volt szükség a Magyar Honvédség nagy terepjáró képességű eszközeinek segítségére.

Bár az országos szervek is készülnek a téli veszélyhelyzetek elhárítására, továbbra is várható a Magyar Honvédség felkérése a speciális légi, földi képességek igénybevételével a képességek kiegészítése, pótlása érdekében.

A Magyar Honvédség felkészült egy esetleges téli katasztrófahelyzetben a segítségnyújtásra – tette hozzá az osztályvezető.

Fotó: Archív