Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két eltűnt pilótát azonosítottak

Szöveg: JETfly |  2007. december 28. 7:26

A Department of Defense POW/Missing Personnel Office (Védelmi Minisztérium Hadifogoly és Eltűnt Személyek Hivatala) november 30-án bocsátott ki egy újabb jelentést, amelyben hírül adták, hogy egyszerre két amerikai pilóta földi maradványait sikerült azonosítani.

Robert F. Woods őrnagy és Johnnie C. Cornelius százados 1968. június 26-án a vietnami Quang Binh tartomány felett végzett felderítő bevetést, ahonnan sohasem érkeztek vissza. Az O-2A Skymaster gépük, egy hegyes területen zuhant le. A hosszú évekig tartó kutatómunka után, végül nyomára akadtak a légierő egykori katonáinak.

Robert F. Woods őrnagy Salt Lake City-ből, míg hajózótársa, Johnnie C. Cornelius százados az arizonai Maricopa megyéből származott. Mindketten a vietnami háborúban teljesítettek katonai szolgálatot. 1968. június 26-án, Quang Binh tartomány felett O-2A Skymaster típusú repülőgépükkel végeztek vizuális felderítő küldetést. A bevetésről azonban nem tértek vissza. A közelben tartózkodó másik repülőgép csak a vészjelzéseket hallotta rádióján, azonban ejtőernyőt nem láttak a levegőben. Az esetről értesítették a parancsnokságot, ám a kezdeti kutatások mégis sikertelenek maradtak. Túlélőket nem találtak, így a repülőgép személyzetét hivatalosan is eltűntnek (Missing in Action = MIA) nyilvánították.

Hosszú évek után, 1988 és 1993 között nyílt újból lehetőség a lezuhanás egykori helyszínének alaposabb megvizsgálására. Egy amerikaiakból és vietnamiakból álló csapat, élükön a Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC) embereivel, igyekezett a rejtélyes eset végére járni. Először szemtanúk megkeresésével kezdték a nyomozást, de ez a módszer elég vontatottan haladt. Majd 1994-1997 között feltárásokat végeztek, azonban nem azt, hanem egy másik roncsot találtak, ami még zavarosabbá tette a sikeres felderítést. Ezután 2000-től 2004-ig újabb négy ásatás következett, amelynek során néhány emberi maradvány, személyes tárgy és túlélő felszerelés került napvilágra.
2006-ban végül, Woods és Cornelius csontjai is előbukkantak, miután találtak két egykori észak-vietnami katonát, akik meg tudták mutatni, hogy hol temették el az amerikai pilótákat. A maradványok sikeres azonosítását végül a JPAC és a fegyveres erők DNS laboratóriumában végezték el a mitokondriális vizsgálatok, illetve a rendelkezésre álló fogminták alapján.

Cornelius századost december 10-én a Texas-i Moore-ban – teljes katonai tiszteletadással – helyezték örök nyugalomra. Woods őrnagy temetéséről azonban később intézkednek.