Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétköteles ereszkedés a 88-asoknál

Szöveg: Dr. Ruszin Romulusz ezredes |  2012. július 17. 9:17

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái − Csontos Zoltán százados, századparancsnok vezetésével − új képességet szereztek és gyakoroltak be a közelmúltban. A levegőben a helikoptert két ajtón keresztül, egyszerre hagyta el a deszant állománya.

A feladat végrehajtását többlépcsős egyeztetés előzte meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szakállományával. A bázist eddig is a jó munkakapcsolat és a harceljárások fejlesztésének igénye jellemezte, mindkét haderőnem képviselőit tekintve. A katonák mindig azt kutatták, hogyan lehet a meglévő eszközök képességét úgy növelni, hogy mindez ne veszélyeztesse a biztonságos feladat-végrehajtást, egyúttal pedig fokozza a harci hatékonyságot.

1595938880
Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái már több éve hajtják végre az ereszkedést a helikopterek első ajtajából, most azonban sikeresen végrehajtották a Mi-8/17 szállítóhelikopter hátsó ajtaján keresztül is.
Az „alpin módszerrel" történő ereszkedést olyan esetekben alkalmazzák, amikor a helikopter számára nincs elegendő hely a leszállásra, így például erdős, átszegdelt területen.

A katonák képesek biztonságosan és gyorsan kijutni ezekre a területekre teljes felszerelésben, akár az aknavetőkkel vagy a páncéltörő rakéta indítóállványával együtt is. A tizenhat fős állomány kevesebb mint másfél perc alatt képes elhagyni a gépet − ehhez korábban négy percre volt szükségük.

Újabb képesség született a szolnoki bázison, de a honvédek már azon törik a fejüket, hogy akár egyszerre három katona is el tudná hagyni a helikoptert a levegőben.

Fotók: Csontos Zoltán százados, Farkas András zászlós

1595938881