Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétnapos vezénylőzászlósi szemináriumot tartottak Magyarországon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei és Révész Csaba csoportfotói |  2022. január 28. 17:48

Keretnemzeti vezénylőzászlósi szemináriumot tartott a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) január 27-28-án, Székesfehérváron.

csoportkép_kics

Keretnemzeti vezénylőzászlósi szeminárium részeként a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságra látogatott Dražen Klanjec főtörzszászlós, a horvát hadsereg vezénylőzászlósa és Marcel Kaniak főtörzszászlós, a szlovák hadsereg vezénylőzászlósa. A vendégeket Denis Tretinjak vezérőrnagy, a HQ MND-C parancsnoka, Mario Mateljic főtörzszászlós, a hadosztály-parancsnokság vezénylőzászlósa és Tigyi István Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi szemlélőségének vezénylőzászlósa fogadta.

A kétnapos rendezvény során a keretnemzetek vezénylőzászlósai személyesen is megbeszélhették a parancsnokságot érintő, például a személyügyi és kiképzési területen felmerülő kérdéseket. Mindezek mellett tájékoztatást kaptak a szervezet eddigi eredményeiről, és az előtte álló feladatokról: többek között a közeljövőben esedékes aktiválásról és a műveleti készenlét elérésének szintjeiről. Itt tartózkodásuk ideje alatt – mások mellett - találkozhattak a nemzeti rangidősökkel, valamint az altiszti állomány tagjaival is.

„Remek lehetőség volt, hogy megnézzük a parancsnokságot, és eszmét cseréljünk annak parancsnokával, vezénylőzászlósával is. Képet kaptunk arról, hogy mi a feladatuk, mit is csinálnak, így tudjuk, miként lehet őket támogatni. Horvátországnak azért is fontos, hogy részt vegyünk a parancsnokság munkájában, mert meg tudjuk mutatni: országunk fontos és elismert tagja a NATO-nak” - mondta Dražen Klanjec főtörzszászlós.

HQ_MND_C_képek (6)

Marcel Kaniak főtörzszászlós úgy vélte: manapság nagyon fontos a közvetlen, gyors kommunikáció és információcsere. „Ugyanakkor nem mindent lehet telefonon, vagy interneten keresztül megoldani, éppen ezért nagyon örülök annak, hogy létrejött ez a kétnapos szeminárium. Most már pontosan látjuk, hogyan tudjuk a legjobban támogatni a parancsnokság munkáját. Közép-európai országokként ugyanazon biztonsági környezetben élünk, igen lényeges az összefogás, egymás támogatása” – fogalmazott a vezénylőzászlós.

A vendéglátók részéről Mario Mateljic főtörzszászlós kiemelte: ez a találkozó mind Horvátország, mind Szlovákia, mind Magyarország szempontjából kiemelten fontos volt. „Szomszédos országok vagyunk, érthető, ha szeretnénk folyamatosan fejleszteni biztonsági területen az együttműködést, ezt pedig - többek között - közös gyakorlatokkal lehet” – nyilatkozta a vezénylőzászlós.

A szeminárium végén a vezénylőzászlósok beírtak a hadosztály-parancsnokság emlékkönyvébe, és emléktárgyak cseréjével köszönték meg egymásnak a két napot. A hadosztály-parancsnokságnak továbbra is kiemelt feladata a térség biztonságának, stabilitásának megőrzése.