Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétséges Joseph Biden belgrádi látogatása

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 12. 10:00

Joseph Biden amerikai alelnök májusra tervezett belgrádi látogatásának lemondását követelték Boris Tadic szerb államfőtől a koszovói szerbek.

A volt szerb tartomány szerb önkormányzati szövetsége szerint szégyen volna, ha Belgrádban ünnepélyesen fogadnák annak az Egyesült Államoknak a vezető politikusát, amely tíz évvel ezelőtt Szerbia bombázásának élén állt, és döntő szerepet játszott Koszovó “elrablásában".

A látogatást, amelynek pontos dátuma még nem ismeretes, Belgrádban korszakos jelentőségűnek tekintik, a jelenlegi szerb kormányzat vezetői nagy reményeket fűznek hozzá.

Az önkormányzati vezetők azt is követelték Boris Tadictól, hogy intézkedjen a koszovói szerbek áramellátása érdekében. Kilátásba helyezték, hogy amennyiben igényeiket nem elégítik ki, tiltakozó megmozdulásokat szerveznek Koszovó északi, szerbek által lakott részének központjában, Kosovska Mitrovicában.

A belgrádi kormány szemére hányták, hogy a koszovói szerbek a szerb költségvetésből mindössze az egyharmadát kapják annak, amennyi egy olyan közepes méretű városnak jut, mint a közép-szerbiai Jagodina, s állításuk szerint több százszor kevesebbet, mint amennyit a Vajdaság kap.

Koszovó keleti részén vasárnap este összecsapás volt a rendőrség és az áramszolgáltatás hiánya miatt tüntető szerbek között. Körülbelül húszan megsérültek.

CímkékKoszovó