Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz francia katonát vezényeltek haza Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 29. 10:56

Néhány hónap szolgálat után mintegy kétszáz francia katona tért haza március 28-án, szerdán Afganisztánból a csapatok lépcsőzetes kivonását előirányzó terv keretében. Ez azt jelenti, hogy a francia katonák létszáma 3400-ra csökken a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben (ISAF), amelynek 140 ezres állományát túlnyomó többségében amerikai katonák alkotják.

A hazatérő francia katonákat szállító repülőgép helyi idő szerint szerda délután négy órakor szállt fel a kabuli reptérről. Idén ez az első francia katonai egység, amelyet kivontak Afganisztánból. Az év végéig további nyolcszáz francia katona hagyja el a közép-ázsiai országot.

Nicolas Sarkozy elnökségének kezdetén megnégyszerezte az Afganisztánban állomásozó francia katonák számát. Idén január végén az északkelet-afganisztáni Kapisza tartományban történt véres incidens után azonban úgy döntött, hogy felgyorsítja a francia erők kivonását.

A francia ellenőrzés alatt álló tartományban egy afgán katona tüzet nyitott francia társaira, s ennek következtében öt francia azonnal életét vesztette, tizenöt pedig megsebesült.

Az év eleje óta afgán katonák vagy rendőrök a nemzetközi katonai erő 17 katonáját ölték meg hasonló támadásokban. Az icasualties.org független portálon közölt adatok szerint idén a NATO 93 katonája vesztette életét afganisztáni műveletekben.

A tervek szerint 2014 végéig vonják ki Afganisztánból az ISAF harcoló alakulatait, s a biztonsági ellenőrzés feladatait a helyi erőknek adják át.