Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz tálib támadt a pakisztáni rendőrökre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 2. 13:32

Mintegy 200 tálib lázadó áthatolt az afgán-pakisztáni határon, és megtámadott egy pakisztáni rendőrségi ellenőrzőpontot, megölve a biztonsági erők legkevesebb öt tagját – jelentették be helyi rendőrségi tisztségviselők június 1-jén, szerdán. A rendőrség információi szerint az összecsapás szerda délben kezdődött, de még egy órával később is lövések zaját lehetett hallani a helyszínről. Az észak-pakisztáni törzsi területek meglehetősen elszigeteltek és veszélyesek, ezért az információkat független forrásból nehéz megerősíteni.

A nehezen ellenőrizhető s ezért könnyen átjárható határ Pakisztán és Afganisztán törzsi vidékei között mindkét országnak jelentős problémát okoz az iszlamista felkelőkkel vívott harcban. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálib lázadók a határ mindkét oldalán kiterjedt kapcsolathálóval rendelkeznek.

A Felső-Dir körzetben szerdán történt incidens valószínűleg a felkelők reagálása a pakisztáni hadsereg legújabb, az északi határvidék lázadóit célzó hadműveletére, amelynek kedden már 17 tálib esett áldozatául.

A pakisztáni hadsereg korábban nem hajtott végre komolyabb hadműveleteket Észak-Vazirisztánban, az amerikai és NATO-szállítmányokat megtámadó militáns csoportok legfőbb bázisának számító tartományban. A hétfőn bejelentett új akciókat az is indokolja, hogy Pakisztán elkötelezettsége a szélsőségesek elleni harcban megkérdőjeleződött, amikor kiderült, hogy az al-Kaida alapító-vezetője, Oszama bin Laden évekig az országban bujkált.