Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős pokolgépes merénylet Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 15. 18:39

Kettős pokolgépes merényletet követtek el augusztus 15-én, hétfőn reggel az iraki Kút városában, a terrorcselekményben legkevesebb 33 ember halt meg, a sebesültek száma egy kórházi közlés szerint meghaladja az ötvenet. „Mostanáig 33 holttestet szállítottak be hozzánk, és 52 sebesültet ápolunk” – mondta el a Bagdadtól 160 kilométerre délkeletre fekvő város kórházának egyik orvosa. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak – tette hozzá.

Előbb egy út menti robbanószerkezet lépett működésbe, majd autóba rejtett pokolgép robbant a város központjában, a piacnál reggel 8 óra körül, amikor nagy volt a sürgés-forgás.

Kettős merénylet volt hétfőn Bagdadtól északra, Tikrítben is, itt két öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi épületnél. A detonációban három rendőr életét vesztette, legalább tízen megsebesültek.

Irakban 2006-2007-ben érte el tetőpontját az erőszak, azóta érzékelhetően visszaesett, de továbbra is vannak merényletek. Júliusban 259-en haltak meg terrorcselekményekben az arab országban, ezzel a nyár közepi volt idén eddig a második legvéresebb hónap.

Az iraki kormány július végén bejelentette, tárgyalást kezdeményez az Egyesült Államokkal arról, hogy 2011 után is Irakban maradjon az a 47 ezer fős amerikai katonai kontingens, amely még ott állomásozik. Az amerikai haderőt, amely 2003-ban megdöntötte a Szaddám Huszein-féle diktatúrát, fokozatosan leépítették; a kontingens egy éve nem végez hadműveleteket az arab országban.