Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Seahawk helikopterekkel erősít a thai királyi haditengerészet

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. augusztus 15. 17:36

Az amerikai Sikorsky helikoptergyártó vállalat a napokban szállította le a thai királyi haditengerészet első két MH-60S Seahawk típusú többfeladatú forgószárnyasát. Az „S” változat első külföldi megrendelőjeként Thaiföld haditengerészete 2007-ben rendelte meg a két példányt, a gépeket az amerikai kormány Foreign Military Sales programjának keretein belül szerezték be.

Bangkok eredetileg egy közel 250 millió dollár értékű, hétdarabos MH-60S Seahawk megrendelést fontolgatott, később azonban kettő darabra redukálták a megrendelést, ennek ellenére nem zárták ki, hogy a jövőben újabb példányokat vásárolnak az említett típusból. A digitális pilótafülkével szerelt helikopterek a Lockheed Martin owegoi gyárából érkeztek Baltimore-ba, innen repülték át a gépeket Thaiföldre.

A többfeladatú MH-60S-eket többek között szállítási és kutató-mentő feladatkörökben fogják alkalmazni, a szerződés a gépek leszállításán túl tartalmazza a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését, továbbá a pótalkatrészek és a logisztikai háttér biztosítását is. Az új MH-60S mellett a thai királyi haditengerészet forgószárnyas flottáját S-70B, S-76B, Bell 212/214, Bell UH-1 és Super Lynx Mk. 110 típusok alkotják.