Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős robbantásos merénylet Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 8. 9:30

A kedd reggeli hivatalos adatok szerint a kelet-pakisztáni Lahore-ban hétfő este elkövetett kettős robbantásos merényletben 49 ember halt meg, a sebesültek száma pedig több mint 150. A kettős merényletet a város egyik zsúfolt piacán hajtották végre. A két robbanás között mindössze fél perc telt el.

Az egyik robbanószerkezet egy bankfiók, a másik egy rendőrőrs előtt lépett működésbe, egymástól harminc-negyven méterre. A robbanások nyomán hatalmas tűz ütött ki, amely miatt helyi idő szerint még éjfél után is megközelíthetetlen volt a piaci üzletek, éttermek nagy része.

Néhány órával korábban a nyugat-pakisztáni Pesavar egyik bírósági épülete előtt történt öngyilkos robbantásos merénylet, itt legalább tíz ember meghalt, további negyvenöten pedig megsebesültek.

Az elmúlt másfél hónapban, amióta a hadsereg offenzívát indított az Afganisztánnal határos, északnyugati Dél-Vazirisztán törzsi területen, egyértelműen nőtt a merényletek száma. A támadások nagy részét a biztonsági erők ellen követték el, de több esetben zsúfolt köztereket szemeltek ki célpontnak.

Pakisztánban nem egész két és fél év alatt már több mint 2600 ember halt meg merényletekben, amelyek többségét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) vagy a vele szövetséges csoportok követték el.