Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama megköszönte a törökök szerepvállalását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 8. 9:12

Barack Obama amerikai elnök megköszönte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek az afgán szerepvállalást a washingtoni Fehér Házban. A NATO-tag Törökország az egyetlen muszlim állam, amely részt vesz a tálibok elleni nemzetközi összefogásban.

Obama magántalálkozón fogadta vendégét, majd az azt követő sajtótájékoztatón azt mondta: Törökország kiemelkedő szerepet játszik az afgán misszióban, Ankara elkötelezettsége segít az afganisztáni stabilitás megteremtésében.

Törökország novemberben vette át a NATO kabuli békefenntartói küldetésének parancsnokságát, akkor megkétszerezte, 1750 főre növelte oda telepített katonái létszámát. Harci övezetbe viszont az ismételt amerikai kérések ellenére sem hajlandó csapatokat küldeni.

Törökország nem hajlandó újabb katonák küldésével hozzájárulni az Obama által meghirdetetett afganisztáni csapaterősítéshez.

Erdogan amerikai útja előtt közölte, országa már megfelelő számú katonával jelen van Afganisztánban, a török katonaság és rendőrség részt vesz az afgán biztonsági erők kiképzésében, ezenkívül fokozni fogják az egészségügyi, oktatási és infrastrukturális projektekben való részvételt.

Obama és Erdogan hitet tett amellett, hogy legyőzik a terrorizmust, “akárhol is üsse fel fejét".

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy hite szerint Törökország fontos szerepet játszhat az iráni atomprogram körüli vita megoldásában. Erdogan közölte, Törökország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy békés megoldás szülessen. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azzal gyanúsítják Iránt, hogy polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, amit Teherán tagad.

Megfigyelők rámutatnak: az Egyesült Államok és Törökország kapcsolata nem felhőtlen, a két ország nézetei több külpolitikai kérdésben eltérőek.

Washingtonban aggodalmat kelt, hogy Ankara Teheránhoz látszik közeledni, az amerikai kormány szerint a bimbózó török-iráni kapcsolatok oldanak Irán elszigeteltségén, amellyel pedig rá lehetne kényszeríteni a perzsa államot a Nyugatot kielégítő megállapodásra az atomvitában. Washington és Ankara között az Irán elleni büntetőintézkedések kérdésében sincs egyetértés (Törökország jelenleg az ENSZ BT nem állandó tagja). Az amerikai kormány nyugtalan a legutóbbi török-izraeli viták miatt is. Ankara és Jeruzsálem hagyományosan jó kapcsolatai azután romlottak meg, hogy Recep Tayyip Erdogan, Törökország konzervatív, iszlamista miniszterelnöke több ízben keményen bírálta
Izraelt a decemberi-januári gázai övezeti offenzívája miatt, amely nagyszámú palesztin civil áldozatot követelt.