Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

25 ország összesen 7 ezer újabb katonát ajánlott fel

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 8. 8:54

Konkrét formába öntötték hétfőn az afganisztáni csapatnövelési felajánlásokat a NATO vezetésével zajló ISAF-műveletben részt vevő országok, és a 30 ezer fős amerikai bővítést leszámítva a többi felajánlás megközelítette a hétezer főt – közölte Anders Fogh Rasmussen főtitkár.

A szövetség főhadiszállásán, a belgiumi Monsban tartott, úgynevezett csapatfelajánlási konferencián tett bejelentésekből az is kiderült, hogy jövőre további növelésekre lehet számítani, amelyek révén a pótlólagos erők nagysága meg is haladja az említett keretszámot – tette hozzá.

Rasmussen sikernek nevezte a konferenciát, de leszögezte, hogy a pótlólagos erőket még tényleges műveleti tényezőkké kell tenni a helyszínen, illetve be kell vonni őket az afgán biztonsági erők kiképzésébe.

A főtitkár már a tagországok külügyminisztereinek múlt pénteki brüsszeli találkozóját követően jelezte, hogy huszonöt ország összesen 7 ezer újabb katonát ajánlott fel az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) támogatására.

Barack Obama amerikai elnök néhány nappal korábban jelentette be, hogy 30 ezerrel növeli az Afganisztánban levő amerikai katonák létszámát. A szövetségesek által kilátásba helyezett 7 ezer főt hozzávéve 53 500-ra emelkedik az ISAF létszáma. A nemzetközi erő keretein kívül további 40 ezer amerikai katona is állomásozik az országban, közvetlenül amerikai vezénylet alatt, az ő létszámuk emelkedik majd az Obama által előirányzott 30 ezerrel.

Az új Afganisztán-stratégia lényege, hogy a közép-ázsiai ország biztonságáért viselt felelősséget mihamarabb át kell adni maguknak az afgánoknak a kezébe. Ehhez arra van szükség, hogy az eddiginél hatékonyabban képezzék ki és fejlesszék az afgán hadsereget, illetve rendőrséget.

Az új felajánlások része kiképző feladatokra vonatkozik.

Diplomáciai források szerint mások mellett Albánia, Horvátország, Csehország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Törökország, Nagy-Britannia, Örményország, Ausztrália, Finnország, Macedónia, Grúzia, Svédország, Ukrajna, Kolumbia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró és Dél-Korea ajánlott pótlólagos erőket.