Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kevesebb atom-tengeralattjárót építtetnek a britek?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 23. 10:00

Nagy-Britannia kész csökkenteni atom-tengeralattjáróinak számát, ha globális lépések történnek a nukleáris leszerelés érdekében. Ezt a brit miniszterelnöki hivatal közölte szerdán.

A lépést hivatalosan Gordon Brown brit miniszterelnök jelenti majd be csütörtökön New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának különleges, a nukleáris leszerelésnek szentelt ülésén, amelyet Barack Obama amerikai elnök vezet majd.

A brit elképzelés úgy szól, hogy London a tervezett négy helyett csak három új atom-tengeralattjárót építtet majd meg a jelenlegi, Vanguard típusú brit atom-tengeralattjárók lecserélésére. A Vanguard-osztály hajóit valószínűleg a 20-as évek elejétől kezdve vonnák ki a hadrendből.

Brown mindenesetre leszögezi majd: Nagy-Britannia nem kívánja feladni atomhatalmi státusát, s továbbra is fenn akar tartani egy független elrettentő erőt. S azt is közölni fogja: nincs automatikus kapcsolat az atom-tengeralattjárók számának visszafogása, illetve a jelenlegi, 160 brit atomtöltet csökkentése között.