Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátok okoztak riadalmat a kollégium udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 31. 7:22

A negyedik héten, azaz január 23–29. között tizennégy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül hat esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig hatvan bejelentést kaptak.

Január 23-án Balassagyarmatról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Szőgyi úti MÉH-telepen világháborús robbanószerkezetet találtak. A Komjáti Krisztián törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a rozsdás vashulladék között egy német gyártmányú, kézi páncéltörő rakétára bukkant. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen felrobbantották.

Január 26-án a főváros XIII. kerületében, a Hajdú utcában található főiskolai kollégium udvarán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A távfűtés vezetékének szerelése közben bukkantak rá a munkások két darab RG–42-es típusú kézigránátra. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr az azonosítás és a hatástalanítás idejére 150 méteres körzetben lezárta a területet, s emiatt mintegy ötven embernek el kellett hagynia az otthonát. Később kiderült, hogy a gránátok nem tartalmaznak gyújtószerkezetet, így a harci eszközöket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Vecsésről is kaptak egy riasztást a tűzszerészek. A Mátyás Király utcában, földmunkák közben ugyanis egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Volter József törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.