Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátos merénylet a kenyai fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 11. 20:22

Kézigránátos merényletet követtek el március 10-én, szombat este a kenyai főváros egyik autóbusz-állomásán, és ennek három halálos, valamint több mint húsz sebesült áldozata van – közölte egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. Egy rendőrségi közlemény szerint a merényletet a szomáliai al-Shabaab milícia követte el.

Egy szemtanú elmondta az AFP helyszínen tartózkodó tudósítójának, hogy látta, amint egy elhaladó autóból kidobnak három tárgyat, amelyek azután felrobbantak. „Sokan megsebesültek, én azért nem, mert már bent ültem egy buszban, amelyre éppen szálltak fel az utasok" – tette hozzá.

A tudósító szerint a gránátokat szemmel láthatóan az állomás három, egymástól távolabb eső pontjára dobta ki a tettes.

Tavaly októberben 24 óra leforgása alatt két kézigránátos merényletet is elkövettek Nairobiban, és ezeknek egy halálos és több mint 30 sebesült áldozata volt. A kettős támadás után elfogtak egy kenyai fiatalembert, aki bevallotta, hogy ő követte el a támadásokat. Azt állította, hogy szimpatizál a szomáliai al-Shabaab iszlamista milíciával, amely kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

A kenyai hadsereg tavaly október közepén behatolt Szomália déli részébe, hogy az Afrikai Unió egységeivel és az etióp hadsereggel közösen harapófogóba fogják a Szomália középső és déli területeit az ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab milíciát. Ezt követően az al-Shabaab többször megfenyegette Kenyát azzal, hogy megtorló akciókat indít ellene.

CímkékNATO