Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kibernetikai parancsnokságot hoz létre a Pentagon

Szöveg: honvedelem.hu / itmania.hu |  2009. június 25. 6:41

A Pentagon Robert Gates védelmi miniszter rendelete nyomán létrehozza a Kiber Parancsnokságot, ami a hadsereg hálózatainak védelmét fogja ellátni, és egyéb tevékenységeket fog végezni a kibertérben. A központot a marylandi Fort Meade-ben rendezik be, és kizárólag a katonai rendszerek védelmével készülnek foglalkozni.

A parancsnokság nem fog felelni más kormányzati vagy privát hálózatokért, mondta el a Pentagon szóvivője, Bryan Whitman. A kérdésre, hogy támadásokat is képesek lesznek-e végrehajtani, vagy csak a Védelmi Minisztérium hálózatának biztonságát látja majd el, Whitman közvetlenül nem válaszolt. “a parancsnokság a Védelmi Minisztérium védelmére fog koncentrálni, de ennek érdekében minden szükséges lépést megtesz". Jelenleg a Pentagon hálózatvédelmi erőfeszítései az amerikai Stratégiai Parancsnokságon futnak össze, és ez a szervezet felügyeli majd az új központ munkáját is – írja az IT Mánia.

A Védelmi Minisztérium 15 ezer elektromos hálózatot használ, és 7 millió számítógépet, és más információtechnológiai eszközt, mondta el Whitman. Az új központ októberben kezdheti meg működését, és év végére már teljes kapacitással üzemelhet. A Kiber Parancsnokság vezetője egyben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója is lesz, írta meg a Reuters. Az amerikai kormányzatban egyre erősödött azok hangja az elmúlt években, akik szerint az ország civil és katonai hálózatai túlságosan sérülékenyek a támadásokkal szemben. Az intézmények felállításáról azután döntött az amerikai kormányzat, hogy nyilvánosságra kerültek az állami biztonsági rendszerek működését átvilágító vizsgálatok eredményei.

A Barack Obama által néhány hónapja elrendelt vizsgálat többek között megállapította, hogy fél év alatt több mint százmillió dollárt fordított az Amerikai Védelmi Minisztérium a számítógépes rendszere elleni támadások elhárítására, és kárenyhítésre a sikeres betörések után. Ezen kívül kiderült az is, hogy orosz és kínai kémek, az elektromos hálózat megbénítására alkalmas szoftvereket telepítettek a rendszert irányító számítógépekre, és a támadások az alapvető infrastruktúra más elemeit, így például a vízellátást is fenyegették.