Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington bekeményít Tel-Avivval szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 25. 6:37

Washington törölte az izraeli kormányfő és az amerikai elnök közel-keleti megbízottjának csütörtökre Párizsba tervezett megbeszélését, mert Izrael nem állította le a zsidó telepek bővítését – írta a Jediót Ahronót című izraeli napilap.

A washingtoni Fehér Ház kertelés nélkül tudatta Izraellel, hogy a találkozó Benjámin Netanjahu és George Mitchell között mindaddig nem jöhet létre, amíg a zsidó állam nem változat telepespolitikáján – idézett a nagy példányszámú újság egy magas beosztású izraeli kormányzati tisztségviselőt.

Washington legutóbb Slomo Molhóval, az izraeli miniszterelnök tanácsadójával közölte, hogy ellenzi a megszállt palesztin területeken létesült zsidó telepek bármiféle bővítését.

Benjámin Netanjahu kedden az olasz fővárosban folytatott megbeszéléseket, szerdán Párizsba utazik, ahol találkozik Nicolas Sarkozy francia elnökkel. Az eredeti program szerint ezután tárgyalt volna az amerikai elnök közel-keleti megbízottjával.

A halasztás lehetővé teszi, hogy tisztázzunk bizonyos függőben lévő aktuális kérdéseket – fogalmazott Rómában az izraeli kormányfőt kísérő küldöttség egyik tagja. Hozzátette: jövő hétfőn Washingtonba várják az izraeli védelmi minisztert; Ehud Barak többek között George Mitchell-lel is tárgyalni fog.