Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán szerint a CIA pénzeli az ellenzéki tüntetéseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 25. 6:31

Keményebb hangot ütött meg a vitatott elnökválasztás miatt ellenzéki tüntetésekkel szembesülő iráni kormány a Nyugattal szemben, azt állítva, hogy a CIA pénzelte a tüntetőket. Szadek Mahszuli belügyminiszter a Farsz hírügynökség szerint kijelentette, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a “cionista rezsim” (vagyis Izrael) áll a lázongás hétterében.

Mahszuli szerint sok tüntető kapcsolatban állt az Egyesült Államokkal, a CIA-val és a Mudzsahedin Halk iráni emigráns ellenzéki fegyveres szervezettel, s pénzügyi segítséget kaptak tőlük.

A június 12-i iráni elnökválasztáson a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív államfő győzött nagy fölénnyel. Fő vetélytársa, a vesztes Mir Hoszein Muszavi mérsékelt ellenzéki jelölt szerint Ahmadinezsád csalással győzött, ezért az eredmény érvénytelenítését és új választásokat kiírását követeli.
A június 13-i eredményhirdetés után Muszavi hívei tüntetni kezdtek Teheránban. A megmozdulásokon a hivatalos adatok szerint 17 ember meghalt, több mint százan megsebesültek. A rendőrség több száz embert vett őrizetbe. A tüntetések példátlan méreteket öltöttek az iráni sah uralmát megdöntő, s az iszlám köztársaságot létrehozó 1979-es iszlám forradalom óta.

Az iráni kormány az elmúlt napokban többször a tüntetők támogatásával vádolt meg nyugati országokat, amit ez utóbbiak cáfoltak. Barack Obama amerikai elnök kedden maga is keményebb hangot ütött meg Teheránnal szemben, úgy vélvén, hogy “komoly kérdések" merülnek fel Ahmadinezsád győzelmének törvényes voltát illetően. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szerdán közölte: országa fontolóra vette, hogy alacsonyabb szintre szállítja le a Nagy-Britanniához fűződő diplomáciai kapcsolatait. Az utóbbi napokban két brit diplomatát utasítottak ki Iránból, és London válaszlépésként ugyancsak távozásra szólított fel két iráni diplomatát.

Újabb összecsapások?

Szemtanúk meg nem erősíthető közlése szerint szerda este ismét összecsapások törtek ki Teheránban, ahol a parlament közelében ellenzéki csoportok kísérletet tettek egy tüntetésre. Egy amerikai hírügynökség kairói irodájából keltezett hír szerint egy téren gyűlt össze több száz tüntető, de a környékre ezrével kivezényelt rendőrök rájuk támadtak, gumibotot és könnygázt alkalmaztak ellenük, és a levegőbe is lőttek. A három szemtanú azt mondta, hogy egyes tüntetők szembeszálltak a rendőrökkel, mások elmenekültek, és egy két kilométerrel távolabbi téren próbáltak meg ismét összegyűlni.

Egy amatőr videofelvételen égő barikádokat és köveket dobáló fiatalokat látni, de a felvétel hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

Előzőleg a CNN amerikai hírtelevízió jelentette azt – szintén csak szemtanúra hivatkozva -, hogy a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre Teherán belvárosában.

A külföldi tudósítókat korlátozó rendelkezések miatt majdnem lehetetlen megerősíteni az ilyen jelentéseket. A tudósítókat az iráni hatóságok arra utasították, hogy maradjanak irodáikban. Szerdára nem a választási csalás ellen tiltakozó Mir Hoszein Muszavi elnökjelölt szervezett tüntetést; a honlapján az olvasható, hogy ez a rendezvény tőle független.

Az angol nyelvű iráni Press TV egy – a képernyő alján futó – szöveges hírben azt közölte, hogy az elnökválasztáson leadott szavazatok részleges újraértékelése megerősíti az eredményt. Részletek még nincsenek.

Egy másik elnökjelölt, Mehdi Karubi a honlapján ismét érvénytelennek minősítette a választást, és ennek alapján “illegálisnak" a kormányt. A szabálytalanságok miatt a szavazást érvényteleníteni kell – írta.