Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyes anyagokkal elkövetett terrorakciókra készül az Unió

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 25. 6:26

Akcióprogramot dolgozott ki az Európai Bizottság a kémiai, biológiai, sugárzó és nukleáris anyagokkal kapcsolatos biztonság növelésére, jelentette be Brüsszelben az igazságügyi biztos. Jacques Barrot elmondta, ennek elsősorban azok a figyelmeztető jelek miatt látták szükségét, hogy terrorista csoportok egyre intenzívebben törekszenek ilyen anyagok megszerzésére.

Ez ugyan nem könnyű, és Európát nem tekintik valószínű terepnek egy nagyobb támadáshoz ilyen jellegű anyagokkal, de az uniónak a lehető legjobban fel kell készülnie a felsorolt veszélyek megelőzésére és elhárítására, tette hozzá.

A program uniós szinten összesen 133 intézkedést tartalmaz annak biztosítására, hogy a veszélyes anyagokhoz engedély nélkül a lehető legkevésbé lehessen hozzáférni, az uniós tagországok minél inkább képesek legyenek az ilyen anyagok felfedezésére és azonosítására, továbbá minél felkészültebben tudjanak reagálni az esetleges incidensekre.

Barrot hangoztatta, hogy a következő négy évben összesen százmillió euróból finanszírozott programmal az EU a tagországok nemzeti erőfeszítéseit akarja támogatni és kiegészíteni ezen a területen. A terrorizmus nem ismer határokat, így szükség van nemzetek fölötti koordinációra is, vélekedett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a programban szereplő intézkedéseket elsősorban a már létező nemzeti szabályozások keretében képzelik el érvényesíteni.

Címkékterrorizmus