Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelték a dél-koreai korvett elejét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 24. 13:14

Kiemelték a tengerből a március végén rejtélyes robbanás következtében elsüllyedt dél-koreai hadihajó elejét. Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án merült el a Sárga-tengeren, nem messze a vitatott észak-koreai tengeri határtól. A hajó kettétört, a legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült időben kimenteni, 46 matróz azonban eltűnt.

Később, amikor április elején kiemelték a hajó tatját, megtalálták a matrózok többségének holttestét.

A megmaradt hajótestet egy óriásdaruval húzták fel a mélyből, aztán hagyták, hogy a víz kifolyjon belőle, majd egy bárkára helyezték. A hajóorrban egy holttestet találtak. További hat matrózt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A dél-koreai katonai hírszerzés korábbi jelentése szerint egy észak-koreai tengeralattjáró süllyeszthette el torpedójával a korvettet. A Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett egy magát megnevezni nem akaró katonai tisztviselőt, aki szerint láthatóan külső becsapódás érhette a hadihajót. A következtetést abból vonta le, ahogy a robbanás az egyik nyílászárót a csuklópántokból kivetette. Ez a nyílás közel helyezkedett el ahhoz a ponthoz, ahol a hajó kettétört.

Szöul közölte, hogy nem szándékozik egyoldalú válaszcsapást mérni Észak-Koreára, ha bebizonyosodik, hogy Phenjan a felelős a dél-koreai hadihajó tragédiájáért. Ahogy az incidens vizsgálatát is a nemzetközi közösséggel együttműködve végezzük, a szükséges lépéseket is a nemzetközi közösséggel együtt próbáljuk majd megtenni, amikor az eredmények már rendelkezésre állnak – mondta Ri Mjong Bak dél-koreai elnök külföldi újságíróknak.