Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titokzatos amerikai katonai repülőgép az űrben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 24. 7:19

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrsiklóira megszólalásig hasonlító, de azoknál kisebb méretű, pilóta nélküli repülőgépet egy Atlas 5-ös rakétával juttatták Föld körüli pályára csütörtök este. A légierő sikeresnek nevezte az X-37B jelű repülő felbocsátását, de a szűzrepülés részleteiről nem közölt semmit. A küldetés időtartama sem ismert.

Az X-37B az amerikai hadsereg egyik legtitkosabb fejlesztése; 270 napig képes keringeni a Föld körül, és meg nem határozott feladatok elvégzésére telepítik az űrbe. A légierő egyebek mellett irányítási és navigációs teszteket említett közleményében.

A tervezett elsődleges leszállóhely a kaliforniai Vandenberg légi támaszpont Los Angelestől északnyugatra. Ez az első olyan amerikai űrrepülőgép, amelyet robotpilóta fog visszairányítani a Földre, ahol közönséges repülőgépként fog leszállni.

A különleges katonai gép küldetésének igazi célját homály fedi.

Andre Lovett, a légierő ezredese úgy fogalmazott: az X-37B révén olyan képességekhez jutnak az amerikai harci repülőgépek, amilyenekre a jövőben nagy szükségük lesz.
A több éve tartó fejlesztés pontos költségei nem ismertek, de az bizonyos, hogy a Pentagon több százmillió dollárt fordított a projektre.

A Boeing cég Phantom Works üzeme által előállított repülő 5 tonnás, 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, a szárnyak fesztávolsága 4,5 méter, vagyis a gép nagyjából negyedakkora, mint az űrsiklók. Farkán nem egy függőleges, hanem két ferde vezérsík van, rakterében több kisebb műholdat képes szállítani.

A CNN tudósítása szerint az X-37B programot már bírálták azért, hogy fegyverkezést indíthat el a világűrben.

1595900725