Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelték és elszállították az aknavetőgránátot

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 12. 12:08

Kiemelték a Dunából, és elszállították a helyszínről a Magyar Honvédség tűzszerészei azt a 105 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot, amelyet még a hét elején találtak a Margit-híd felújításában közreműködő munkabúvárok a pesti hídfő közelében. A gránátot a későbbiekben a fóti robbantási területen semmisítik meg.

Délelőtt 11 óra után néhány perccel a felszínre emelték azt a második világháborús robbanótestet, amely miatt szombat délelőtt le kellett zárni a fővárosi Margit-híd környékét – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Kerekesné Benedek Mária százados, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott kommunikációs tisztje.

1595915471
A biztonsági terület kiürítése után a tűzszerészek pontban 10 órakor láttak neki a munkálatoknak. A híd pesti hídfőjének közelében talált robbanószerkezethez Vörös Mihály főhadnagy, az alakulat tűzszerész-búvára merült le. A tűzszerész munkáját a felszínről Gulyás Tamás főtörzsőrmester, merülésvezető biztosította.

Mint a kommunikációs tiszt elmondta: a vízben egy 105 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot, egy kézigránát-fejet, valamint egy aknavetőgránát stabilizátor szárnyát találta meg a tűzszerész. A második világháborús szerkezeteket rövid időn belül sikerült az AM–31-es, Dunaújváros nevű hadihajóra emelni.

Azt már a hajó fedélzetén állapították meg, hogy a robbanótest szállítható állapotban van, így a tűzszerészek – rendőrhajók biztosítása mellett – hadihajóval az újpesti hadikikötőbe szállították. Innen pedig a fóti robbantási területre viszik tovább, ahol néhány órán belül megsemmisítik.

Kerekesné századostól megtudtuk azt is, hogy a lezárt Margit-hídon és a környező utcákban 12 órakor megindulhatott a forgalom. S azok is visszatérhettek otthonaikba, akiknek a robbanószerkezet kiemelésének idejére el kellett hagyniuk lakásaikat. A kiemelés és a hatástalanítás idejére összesen 37 lakást kellett elhagyniuk ideiglenesen a lakóknak.