Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kik érted éltek és haltak”

Szöveg: Z. T. |  2010. november 3. 15:07

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Márványtermében „Kik érted éltek és haltak” címmel időszaki kiállítást nyitottak meg. A november 3-i megnyitón beszédet mondott dr. Holló József nyugállományú altábornagy a HM HIM főigazgatója. A kiállítás megszületésének körülményeiről az alkotó, dr. Kincses Ferenc festőművész szólt.

A főigazgató – a mintegy száz érdeklődő jelenlétében mondott – beszédében méltatta Kincses Ferenc munkásságát, alkotói kedvét, művei eszmei gazdagságát. „Több, mint négyezer festmény, 1500 grafikai alkotás öleli át a honfoglalástól napjainkig Kincses Ferenc történelmet tanító, hazaszeretetre nevelő művészi pályáját. Itthon és külföldön egyaránt számos család otthonát díszítik a művész képei.

A festő alázattal vegyes érdeklődéssel nyúlt a témákhoz, jelen esetben a magyar hadtörténelem kiemelkedő eseményeihez.

Vesztes és győztes csaták – Mohács és Eger –, sorfordító események – 1848–49 és 1956 forradalmai, szabadságharcai, a világháborúk megrázó történései – láthatók a mostani kiállításon" – mondta Holló József, majd a művésszel közösen megnyitották a kiállítást.

A festőművész

1947-től számítom, hogy kellő alázattal és érdeklődéssel nyúltam a ceruza, ecset és egyéb képalkotó szerszámokhoz. Utamat e téren is sokan egyengették. Voltam dekoratőr, illusztrátor, műszaki-rajzoló és sok minden, ami összefüggött az értelmes rajzolással, festéssel. Végül a táblakép festészetnél kötöttem ki. Most mikor már számadást is készíthetek, megkíséreltem összeszámolni, hogy életem során hány képnek nevezhető alkotást készítettem: négyezer feletti szám jött ki. Nagy részüket sikerült – több mint 40 kiállításon – a nagyközönségnek is bemutatni. Büszke vagyok arra, hogy külországban és idehaza sok család tisztelt meg azzal, hogy otthonát képemmel díszítette. Szeretek sokat rajzolni, sorozatokat festeni. A millenniumi ünnepségekre készített „Magyar csaták" sorozat képein, egy-egy évszázad nagy csatáit igyekeztem megörökíteni. Kedvencem közé tartozik a „Szerelem és gyümölcse" első és második sorozata, és még sorolhatnám: Tájak a Duna mentén, Halászok, az Alföld tanyavilága, de bibliai események feldolgozására is vállalkoztam.

A sors kegye folytán megérhettem hazám fennállásának millenniumát. Ez késztetett arra, hogy az örömön túlmenően a magam lehetőségeivel kifejezzem gondolataimat arról, amit ez a több mint ezer év nekem jelent. Mint magyar és utód, végigtekintve az évszázadokon azt kellett megállapítanom, hogy létünk, megmaradásunk a Kárpát-medencében szüntelen harccal volt csak lehetséges. Bár történelmünkben számtalan egyéb érdemet is fel tudunk sorakoztatni az emberiség egyetemes kultúrájához történt hozzájárulásunkról, de legnagyobb érdemeink egyike Európa népeinek védelmezése volt évszázadokon keresztül. Letelepedésünk, vallásunk, függetlenségünk és szabadságunk csak a fegyverek erejével volt biztosítható több, mint ezer éven keresztül. Képeim e fegyveres küzdelmet kívánják bemutatni. Megalkotásuk egyben tiszteletem kifejezése a hősök előtt, akik tudták miért harcoltak, és ha kellett adták életüket a hazáért. A leírt hadi cselekményeket képpé formáltam. Megörökítve a pillanatot úgy, ahogy az idők által kristállyá csiszolt eseményt a 20. századi ember láthatja, és egyéni kifejezésmódjával újra felelevenítheti.

(Dr. Kincses Ferenc vallomása saját munkásságáról)

Fotó: A szerző felvételei