Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzési nagyüzem és országjáró körút

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. június 30. 9:22

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely helyőrségben állomásozó Művelettámogató Műszaki Zászlóalja eddig sem tétlenségéről volt híres, ám ami idén február óta jellemzi tevékenységét, nyugodtan nevezhető „nagyüzeminek” is…

A korábbi évektől eltérően, az idei esztendő első hat hónapjában a szokásosnál több Magyar Honvédség szintű tanfolyamot rendeztek a zászlóalj szervezésében. Ilyen kurzus volt például a robbantás foglalkozásvezetők és kézigránát megsemmisítők tanfolyama. Mégpedig a szokásos évi kettő helyett, már az első félévben három alkalommal. Emellett a műszaki gép és felszerelés kezelők tanfolyamát két alkalommal, míg kisgépkezelők tanfolyamát, és robbantás- és műszaki zárás szinten tartó foglalkozásokat egy-egy tartották meg a váráshelyi zászlóalj szervezésében.

1595877915
A tanfolyamok számának növelését egyrészt a résztvevő állomány magas létszáma, illetve a KFOR és PRT missziókba készülő műszaki szakbeosztású katonák speciális felkészítése indokolta.
A kiképző-oktató állomány felkészültségét igazolja az a tény, hogy a tanfolyamokon résztvevők szinte kivétel nélkül eredményesen zárták a felkészítést, a sikeres tanfolyam végi vizsgák százalékos eredménye csaknem kilencven százalék.

A megszokottnál jóval körültekintőbb szervezést igényelt a robbantás foglalkozásvezetők és fel nem robbant kézigránát megsemmisítők tanfolyamainak megszervezése.

A három tanfolyam közül egyet Tatán, egy másikat pedig a hajdúhadházi kiképző bázison hajtottak, mivel a résztvevők magas létszáma, illetve a tanfolyamokkal egy időben zajló KFOR felkészítés miatt a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya elhelyezési kapacitása maximumán volt.
A harmadik tanfolyam rendhagyónak mondható, mivel a szolnoki MH. 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya rendezték meg – mégpedig az amerikai kiképző kollégák által vezetett speciális felkészítés részeként.

A műszaki gép- és felszerelés kezelők 6 hetes tanfolyama szintén idén eddig szintén két alkalommal rendezték meg. Erre azért volt szükség, mert külön tanfolyam keretében szereztek gépkezelői jogosítványt a KFOR, illetve a PRT-5. váltásba készülő, műszaki beosztású katonák. A tanfolyamon a Komatsu típusú univerzális földmunkagép különböző típusainak kezelésére kaptak jogosultságot, a kurzust eredményesen teljesítő gépkezelők.

A másik műszaki gép- és felszerelés kezelők tanfolyamával egy időben tartották a kisgépkezelők két hetes kiképzését is.

1595877915
E kurzus során a résztvevők elsajátították az AV-45 típusú benzinmotoros láncfűrész, valamint a BR-80 és BR-120 típusú motoros kőfejtő berendezés használatát, technikai kiszolgálási feladatait, illetve a szükséges elméleti, munka- és balesetvédelmi rendszabályokat.

A megszokott rendben, egy-egy alkalommal rendezték meg a robbantás- és a műszaki zárás szinten tartó tanfolyamokat, melyek keretében a résztvevők felfrissíthették szakmai ismereteiket.

A felsorolt tanfolyamok ideje alatt a zászlóalj kiképzésbe be nem volt állománya sem ült ölbe tett kézzel, hiszen folyamatosan végezték a különböző szakalapozó- és szakkiképzési feladatokat. A víztisztító rajok kiképzése során alkalom adódott felkészültségük országos szintű bemutatására is, amikor képviselték a zászlóaljat április hónapban a „Berettyó 2008" elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlaton, Berettyóújfaluban.

A kiképzési, felkészítési feladatok sorában kell még megemlíteni egy igen fontos feladatot is, amely ugyancsak a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj által elvégzendő teendők listáját gyarapítja, nevezetesen a KFOR-1 és KFOR-2 missziók műszaki felkészítését, amely magában foglalja mind a személyi állomány, mind a kijelölt műszaki-technikai eszközök felkészítését, és szintén nagy szakértelmet és felelősségteljes végrehajtást igényel a zászlóalj állománya részéről.

Az előbbiekben felsorolt tanfolyamok, kiképzési feladatok mellett, több honvédségi objektum, laktanya karbantartási munkálatait is végrehajtották a zászlóalj technikai rajaiba beosztott gépkezelő katonák.
A katonák körében csak „országjáró körútként" közismert tevékenység sorozat április hónapban kezdődött Székesfehérvár helyőrségben, ahol a vezetéstámogató ezred laktanyájában végeztek tereprendezési, illetve tárolótér bővítési szakfeladatokat.
Következő helyszínként a szomódi lőtér következett május hónapban, ahol két hét időtartamban a lőtér úthálózatának karbantartása, vízelvezetés kialakítása volt a feladat.

Május utolsó napjaiban Kaposváron, a logisztikai ezred állomáshelyén bukkantak fel a műszaki útépítő- és földmunkagépek, hasonló feladatok végrehajtása miatt, mint Székesfehérvárott. Az itt eltöltött 3 hét alatt egy „kis kiruccanásként" a komáromi Monostori Erődbe is ellátogattak a vásárhelyi katonák, hiszen itt egy földmunkagéppek készítették elő katonacsaládok találkozója nevet viselő rendezvényt. A „turné" ezt követően Budapesten, a tűzszerész és hadihajós zászlóalj hadikikötőjében folytatódott, pillanatnyilag pedig Kálon végeznek terepmunkákat a művelettámogató műszaki zászlóalj katonái.

1595877915

Természetesen az úgynevezett “tervezett" feladatok is komoly munkát jelentenek majd a hódmezővásárhelyi katonáknak. Az év második felében ugyanis részt kell venniük a kecskeméti repülőnap műszaki előkészítésével, a pákozdi katonai emlékhelyen , az I. Világháborús szakasztámpont felújítását is el kell végezniük. Ez a feladat több ütemben, várhatóan október végéig biztosít elfoglaltságot a műszaki zászlóalj kijelölt állományának, akik eközben részt vesznek a szeptember, és október hónapban megrendezendő Bevetési Irány 2008 elnevezésű gyakorlaton is, mégpedig műszaki támogatási és imitációs feladatok végrehajtásával.

Mindemellett a zászlóalj törzse és kijelölt végrehajtó állománya augusztus végén nemzetközi feladatban vesz részt Romániában. Ekkor rendezik meg ugyanis a „TISZA" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj „BLONDE AVALANCHE 2008" (Szőke Lavina 2008) elnevezésű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatáz. A zászlóalj magyar modulját ugyanis jelenleg a művelettámogató műszaki zászlóalj biztosítja. A modulba beosztott személyi állomány és technikai eszközök váratlan, és várható árvíz-védekezési-, illetve katasztrófák következményeinek felszámolásával kapcsolatos feladatokra történő szakfelkészítését rendszeresen, az éves kiképzési feladatok keretében hajtja végre a zászlóalj.

További képek:

1595877915
1595877916
1595877916

Kép és szöveg: Kaszanyi Sándor